A Google már azt is megmondja mikor fogunk meghalni


Az amerikai cég egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely precízen előre tudja jelezni a klinikai páciensek betegségeinek lefolyását és a lehetséges kockázatokat. Hosszútávon ezáltal mind a diagnózisokat, mind a kezeléseket javítani lehet. Az adatvédelmi szakemberek máris jelezték az aggályaikat amiatt, hogy a Google bizalmas egészségügyi információkhoz férhet hozzá.

A Google kutatócsapata a Nature tudományos magazinban publikálta az eddigi eredményeit. A kutatók többek között egy olyan nőről számoltak be, akit előrehaladott stádiumú mellrákkal szállítottak kórházba. A két orvos által elvégzett vizsgálatok és a röntgenleletek után a klinika úgy ítélte meg, hogy 9.3 százalék annak valószínűsége, hogy a páciens a kezelések során el fog hunyni.

A Google szoftvere ennél sokkal pesszimistább prognózist készített. Az összes – több mint 170 000 – adat kielemzése után a program az elhalálozási kockázatot 19,9 százalékban adta meg. S valóban, a nő néhány nappal az intézménybe való szállítása után meghalt.

A betegségek lefolyásának és a lehetséges kockázatoknak az előrejelzése az egyik olyan terület, amelyen Jeff Dean, a Google Medical Brain vezetője elképzelhetőnek tartja a kifejlesztett mesterséges intelligencia alkalmazását. Egy másik terület az egészségügyi diagnózisok javítása lehet a betegségek tüneteinek korai felismerése által. Ez utóbbi területen a szoftver már most is nagyon megbízhatóan teljesít.

A megoldás minden elektronikus betegaktát és elektronikus formában elérhető egészségügyi adatot kielemez, ezáltal megkíméli a kórházi személyzetet e fáradságos munka elvégzésétől. Nigam Shah, a Stanford Egyetem professzora kiemelte, hogy az ilyen információk felkutatása és elérhetővé tétele emészti fel annak az időnek a 80 százalékát, amelyet a klinikai betegek számítógépes prognózisainak elkészítésére fordítanak.

A Google előnye, hogy olyan adatokhoz is hozzáférhet, amelyeket a klinikákon kívül gyűjtöttek össze például fitneszkarkötők segítségével vagy amelyeket a felhőkörnyezetben tároltak. Emellett az androidos okostelefonok elárulhatják, hogy a páciens környezetében lévő tényezők (időjárás, közlekedés, munka stb.) befolyásolhatták-e a kórkép kialakulását.

Pont ezt kifogásolta Andrew Burt, az Immuta nevű platform képviselője, aki úgy vélte, hogy az olyan vállalatok, mint a Google, már így is szinte monopolhelyzetben vannak az adatfelhasználás területén. Éppen ezért fenyeget annak a veszélye, hogy az egészségügyi információk a globálisan meghatározó piaci szereplők egyikéhez kerülhetnek.

Lily Peng, a Google Medical Brain képviselője ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a közvéleményt és hangsúlyozta, hogy még korai lenne üzleti modellt alapozni erre a rendszerre.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük