A franciákat fenyegeti a párizsi késelő egy előkerült videóban

Továbbra is életveszélyes állapotban van a szombati párizsi késes támadás két sérültje. Rajtuk kívül még ketten vannak kórházban. Közben nyilvánosságra került egy videó a támadóról. Ebben hűségesküt tesz az Iszlám Államnak és megfenyegeti a franciákat. A csecsen születésű támadó szombat este rontott késsel járókelőkre Párizs egyik előkelő negyedében – hangzott el az M1 Híradójában.

„Allah nevében engedelmeskedem az Iszlám Állam kalifátusának és vezetőjének Abu Bakr al-Bagdadinak” – az Iszlám Államnak tett hűségesküvel kezdődik a párizsi késelő videója. „Franciaország, franciák! Ti kezdtetek el muszlimokat ölni, és amikor majd mi erre válaszlépést adunk, ti kezdtek majd mindannyian sírni – folytatta a 21 éves csecsen születésű Hamzat Azimov.

A férfi a videón arca nagy részét fekete maszkkal eltakarva beszél arról, hogy bosszút áll a muszlim világot ért támadásokért. A felvételt a terrorszervezet a közösségi médián keresztül hozta nyilvánosságra, egyúttal közölte, hogy a párizsi késes támadó az Iszlám Állam katonája volt, és vállalta a felelősséget a merényletért.

Időközben Strassbourgban letartóztatták a merénylő legjobb barátját, szüleit pedig kihallgatták a hatóságok. Még Azimov szülővárosában is kihallgatta hozzátartozóit a csecsen rendőrség.

A csecsen merénylő egyik legjobb barátjának strassbourgi otthonába francia kommandósok törtek be hétfőn. Maszkkal a fején, bilincsben vezették el a rendőrök a 21 éves férfit. A francia titkosszolgálat azt feltételezi, hogy a Strassbourgban szinte gettóban együtt élő 40-50 csecsen család lehetett a fiatal férfi radikalizálódásának melegágya. Itt tervelhette ki barátaival a merényletet az iszlamista terrorista.

Megkezdték hozzátartozóinak a kihallgatását is

Az Interfax orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a csecsen hatóságok is megkezdték Hamzan Azimov ott élő hozzátartozóinak és ismerőseinek a kihallgatását. A csecsen elnök, Ramzan Kadirov egy közösségi bejegyzésében pedig úgy reagált, hogy Azimov utoljára 7 évvel ezelőtt kapott csecsen iratokat, vallási nézeteinek és személyiségének fejlődése már Franciaországban történt.

A francia hatóságok két éve tartották nyilván radikális iszlamistaként, de a szigorú megfigyelését nem rendelték el, mert korábban nem követett el semmi törvénysértőt.

Az Iszlám Állam Európában készülhet merényletekre

Hamzat Azimov szombat este, Párizs belvárosában rontott késsel járókelőkre. A férfi válogatás nélkül szúrt, öt embert szúrt meg. Egyiküket, egy 29 éves férfit halálosan. A rendőrök először sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni a támadót, de mikor a férfi rájuk támadt, agyonlőtték. A támadásban két francia, egy luxemburgi és egy kínai turista sérült meg súlyosan. Ketten még mindig életveszélyes állapotban vannak.

A berlini biztonságpolitikai konferencián a brit terrorelhárítás vezetője, Andrew Parker arról beszélt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet Európában az eddigieknél összetettebb, pusztító merényletekre készülhet. Mivel a kalifátust szíriai és iraki bázisairól sikerült szinte teljesen kiszorítani, igyekszik átcsoportosítani tevékenységét olyan területekre, ahol Európában jelentősebb, radikalizálható muszlim közösség él.