A franciák lassan eltűnnek Párizsból. Annyi a migráns, mint még soha

A kor­mány azt kéri a város pol­gár­mes­te­ré­től, hogy je­lölje ki az erre meg­fe­lelő te­rü­le­tet. Má­sutt már ak­kora a zsú­folt­ság, hogy emi­att sztrájkba lép­tek a mig­ráns­se­gítő szer­ve­ze­tek.

“Franciaország nem tűr meg földjén migránstáborokat, amelyek gúnyt űznek a szolidaritás nemzeti értékéből” – mondta három éve Francois Hollande, az akkori francia elnök. Ehhez képest Párizsban már többször is megtűrtek ilyen táborokat, majd amikor már kezelhetetlenné vált a helyzet megjelentek a rohamrendőrök, és autóbuszokkal máshova szállították a migránsokat.

a kormány most maga kérte Párizs polgármesterét, hogy minél előbb jelöljön ki egy területet, egy új, több száz helyes fogadóközpont felállítására.
Az Ile-de-France (Párizs az azt körülvevő régióval együtt) területén már öt ilyen központ működik összesen 750 fővel, de mivel a meglévőkhöz képest 45 százalékkal több bevándorló érkezett, gyorsan tenni kell valamit.

Annál is inkább, mivel körülbelül húsz migránssegítő NGO munkatársai egynapos sztrájkkal jelezték, hogy nem bírják tovább a kialakult feszültséget, amely főként a porte de La Chapelle-nél lévő, több száz fős sátortáborra jellemző. Egyre több a rablás, a verekedés, a sátrakban alvók közül sokan megbetegedtek a tél folyamán.

Ők abban bíznak, hogy ha majd felépül a második fogadóközpont, a kisebb-nagyobb (és állandóan újratermelődő) párizsi sátortáborokban is javulhat a helyzet.

Forrás