A francia ballibek rájöttek, hogy nem Macron, hanem Putyin a felelős mindenért Párizsban

A balliberális médiumok szerint Macron egyáltalán nem Putyin annál inkább felelős az eszkalálódó franciaországi helyzetért. Már csak az a kérdésünk, hogy Orbán Viktorról mikor találják ezt ki.

Akár politikai mozgalommá is alakulhatnak a franciaországi sárga mellényesek – felmérések szerint amennyiben már a jövő májusi európai parlamenti választáson indulnának, 12 százalékot szereznének. Emmanuel Macron köztársasági elnök pártja, a LREM nagyon is megérezte az utóbbi hetek tüntetéshullámát, a pártra ugyanis 21 százalék voksolna, ami az IPSOS legutóbbi felméréséhez képest 5 százalékos visszaesést jelent.

Egy másik felmérés, amelyet az Elabe készített, azt vizsgálja, hogy az egyes településeken mennyire értenek egyet a sárga mellényesek követeléseivel. Leginkább a kis, 2000 fő alatti településeken tudnak azonosulni velük, a megkérdezettek 27 százaléka támogatja őket, de ez az arány még a 2-20 ezer közötti kisvárosokban is 24 százalékos.

Párizsban örvendenek a legcsekélyebb mértékű támogatásnak, a fővárosban mindössze 12 százalék ért egyet velük. Sokakat elriaszthattak az erőszakos cselekmények, amit a sárga mellényesek közé vegyült szélsőséges csoportok idéztek elő.

Egyre több jel utal arra, hogy Oroszországnak is van szerepe a sárga mellényesek előretörésében.

Bár Emmanuel Macron francia elnök a 2017-es elnökválasztási kampányban még sikerrel verte vissza a Kreml internetes támadásait, úgy tűnik, ezúttal tehetetlen. A German Marshal Alapítványhoz tartozó Demokráciavédő Intézet szerint 600 olyan Twitter-fiókból, amelyek a Kreml véleményét népszerűsítik, a legnépszerűbb hashtag a #giletjaunes (a sárga mellényesek franciául).

A kutatóintézet általában amerikai és brit híreket vizsgál. Az elmúlt hetekben azonban teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a Kreml-párti fiókoknál a franciaországi tüntetések váltak prioritássá – állapította meg Bret Schafer, a washingtoni székhelyű kutatóintézet médiaelemzője.

„Ez nagyon erőteljes jelzés arra, hogy érdekükben áll a konfliktus elmérgesítése”