A Föld megvédi magát az emberi túlszaporodástól? Drasztikusan csökken világszerte a születések száma!

population control 700x420 1

Világszerte drasztikusan csökkent a termékenységi ráta az 1950 és 2017 közötti időszakban – derül ki a The Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmányból.

A cikk szerint a világ országainak csaknem felében már nem születik elég gyermek a népesség méretének fenntartásához.

1950-ben a nők átlagosan 4,7 gyereket szültek az életük során. 2017-re a termékenységi ráta csaknem megfeleződött, 2,4 gyermekre csökkent világszinten. Az egyes országok között óriásiak a különbségek. Nigerben átlagosan 7,1, Cipruson egy gyereket szülnek a nők

– írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

 

Amikor egy ország átlagos termékenységi rátája 2,1 alá csökken, a népesség idővel zsugorodni kezd. (Azokban az országokban, ahol magas a gyermekkori halálozási ráta, ott a populáció fenntartásához szükséges minimális születési szám jóval magasabb.)

A vizsgált időszak kezdetén, vagyis 1950-ben még a világ egyetlen országa sem tartozott ebbe a kategóriába.

Elérkeztünk a vízválasztóhoz, amikor a világ országainak felében a termékenységi ráta nem éri el a fenntartáshoz szükséges szintet, vagyis a népesség csökkenhet ezekben az országokban

– mondta Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem professzora. A gazdaságilag fejlettebb országokban, Európa államainak többségében, Észak-Amerikában, Dél-Koreában és Ausztráliában alacsonyabbak a termékenységi ráták.

Mindez nem azt jelenti, hogy ezekben az országokban mindenhol már most is csökken a népesség, hiszen ezt a bevándorlás részben vagy egészben ellensúlyozhatja. Akár egy nemzedéknyi időbe is telhet, mire a termékenységi arányok változásai éreztetni kezdik a hatásukat.

A kutatók szerint – noha a világ országainak felében még elegendő gyermek születik –, ahogy egyre több nemzet válik gazdaságilag fejlettebbé, úgy egyre több helyen lesz alacsonyabb a születések száma.

population control 700x420 1

A termékenységi ráta csökkenésének három fő oka van az összefoglaló szerint:

  1. az alacsonyabb gyermekkori halálozás miatt a nők kevesebb gyereket szülnek,
  2. könnyebben hozzáférhetőek a fogamzásgátló módszerek,
  3. egyre nagyobb arányban vannak jelen a nők az oktatásban és a munkaerőpiacon.

Ez egy olyan globális fenyegetés amihez ha nem alkalmazkodunk, vagy nem teszünk ennek a folyamatnak a lassítása érdekében, akkor könnyen az emberi faj lassú kipusztulását hozhatja el.

Ez évszázadokban lesz mérhető, de ha így haladunk, akkor előbb vagy utóbb a bolygó lakosságának jelentős része eltűnik.

 

 

Originally posted 2018-11-12 20:00:55. Republished by Blog Post Promoter