A föld leggonoszabb vegái

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A vegetáriánusokról (még akkor is, ha nem mindenki kedveli őket) alapvetően az a kép él, hogy kedves, talán kicsit intenzíven kommunikáló, de alapvetően ártalmatlan emberek. Most olyan vegetáriánusokat (vagy vegetáriánusnak gondolt) történelmi személyeket és fiktív alakokat mutatunk be, akikre illhet ez a tulajdonság: gonosz.

Cikkünkben olvasható információkat nem sikerült maradéktalanul ellenőrizni. A legtöbb adatot valamilyen a vegetáriánus életmódot ellenző oldalon találtuk, ezért kérünk mindenkit – legyen szó akár vegetáriánusról, akár húsevőről –, hogy a humor gombot kapcsolja be saját magán!

Pokolban fogant történelmi alakok

Nem a modern társadalmakban kell kutakodnunk, hogy az első gonosz vegetáriánust megtaláljuk, hanem egészen a bibliai időkbe kell utaznunk. Káin és Ábel történetében a hívő, odaadó és juhtenyésztő Ábelt öli meg a gonosz, hitetlen, földműves, (és bizonyos értelmezések szerint) vegán testvére. Mindketten áldozatot mutattak be Istennek. Káin a föld terméséből, míg Ábel a nyájából vágott le állatokat. Isten Ábel áldozatát elfogadta, Káinét azonban nem, ezért a sértődött vegán egy mezőn megölte testvérét. (Mondjuk vannak olyan nézetek, miszerint Isten csak az özönvíz után engedte az embereknek a húsevést, így Ábel is vegetáriánus volt.)

Hogy Dzsingisz kán a hagyományos mongol életformával szemben (ami szerint az a hús az embernek, ami a fű az állatnak) valóban vegetáriánus volt-e, azt nem tudhatjuk biztosan. Azonban az mindenesetre érdekes, hogy vegetáriánusként hogyan volt képes megölni közel két millió embert egy óra alatt (sehogy, de azért jól hangzik). Még hogy a vegetáriánusok fáradékonyabbak…

A leghíresebb gonosz vegetáriánus természetesen Adolf Hitler volt, akinek történelmi bűneire és a több millió áldozatot követelő náci utópiájának bemutatására most nem térünk ki. Hitler vegetáriánussága körül komoly viták zajlanak, mivel Hiter “etikai vegetáriánus” volt, mégis létrehozta a modern európai történelem legvéresebb genocídiumát. John Robbins szerint nem is igaz semmi Hitler vegetáriánus életmódjáról, az csupán legenda, amit a náci propagandagépezet talált ki, hogy ezzel erősítsék a Führer aszkétizmusának mítoszát. Azonban mást állít Hitler egyik ételkóstolója, Malgot Woelk. Két évig szolgálta Hitlert, és addig a Führer csak a “legfrissebb gyümölcsökön és zöldségeken” élt.

A hitleri vegetáriánus étkezés nem csupán személyes elköteleződés volt, hanem a teljes náci vízió egyik alapját szolgálta, hiszen a vegetáriánus étrend “az árja faj testi tisztasága melletti elköteleződést tükrözte”. A Hitlerjugend-ben például a hús helyettesítésére szójababot ajánlottak. Goebbels pedig azt állította, hogy “ha Németország megnyeri a háborút, akkor az egész birodalom vegetáriánus lesz”.

Napjainkban is vannak vegán nácik, bár az nem teljesen tiszta, hogy miért kellene a disznók vagy a kutyák érdekeit és jogát az élethez jobban szem előtt tartanunk, mint zsidó, cigány vagy meleg embertársainkét.

Azonban nem csak a szélsőjobboldali felsőbbrendű ember rémálma termelte ki a maga vegetáriánusait: Pol Pot (Szaloth Szár) a hírhedt kambodzsai kommunista diktátor a források szerint vegán étrendet folytatott, miközben közel kétmillió ember élete szárad a lelkén.

Gyilkosok és pszichopaták

A sorozatgyilkosokat és a pszichopatákat mindig nagy érdeklődéssel figyeli a társadalom. Életrajzi filmek, a perekről szóló tudósítások, könyvtárnyi irodalom mutatja be életüket és cselekedeteiket. Az érdeklődés nyilvánvaló, hiszen olyan emberekről van szó, akik a társadalmi és jogi normákat felrúgva emberéletekkel játszva elégítették ki beteges vágyaikat vagy teljesítették be ideológiai nézeteiket.

Charles Manson nem csupán Marylin Manson produkció egyik névadója volt, hanem egy Beatles rajongó (a Beatles tagok közül többen folytattak és folytatnak vegetáriánus életmódot), pszichopata is, a Manson-család nevű szekta vezetője. Már fiatalon is számos bűnténybe keveredett, azonban hírnevet a szektájanak tagjai által elkövetett gyilkosságokkal szerzett. Egyik áldozatuk Roman Polanski akkori felesége, a nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate volt. Manson környezet- és állatvédelmi mozgalmat szervezett ATWA néven (Air, Trees, Water, Animals), és állítólag mind a mai napig vegetáriánus.
Feltehetően a Manson-család több tagja is vegetáriánus volt,  így például a súlyos pszichés problémákkal küzdő Lynette “Squeaky” Fromme is, aki arról híresült el, hogy megpróbálta megölni Ford elnököt. Így nyilatkozott az után, hogy megkérdezték tőle, milyen diétát folytat: “Egészségeset. Vegetáriánus vagyok és kerülöm az adalékanyagokat és a cukrot”.

Theodore Robert Cowell, alias ‘Ted Bundy’ az egyik leghíresebb amerikai sorozatgyilkos. Harminc gyilkosságot ismert be, de az áldozatok száma feltehetően ennél jóval több. És ezt mindössze négy év alatt hozta össze (1974-78). A rendkívül sármos, intelligens (126-os IQ), művelt (többek között pszichológiát tanult) Ted könnyedén áldozatai közelébe tudott jutni, akiket elbűvölt egyéniségével, majd miután megerőszakolta őket, agyonverte vagy megfojtotta mindet. Érdekesség, hogy a seattle-i rendőrség kitüntette, mert megmentett egy három éves kisfiút vízbefulladástól.

A leírások szerint a siralomházban töltött utolsó évében Ted vegetáriánus diétát folytatott, de azt is mondják, hogy evett halat. Azonban az tény, hogy utolsó vacsorájára steak-et kért. Biztos azért, mert már úgy is mindegy.

A holland Volkert Van der Graaf a vádak szerint megölte a konzervatív és iszlámellenes (emellett meleg) Pim Fortuynpolitikust. Amikor Van der Graaf a börtönben éhségsztrájkba kezdett a cellájába szerelt kamera miatt, az orvosok azt mondták róla a sztrájk 49. napján, hogy azért bírja ilyen jól, mert vegán étrendet folytatott korábban.

William MacDonald-ról, a sidney-i csonkítóról is több oldal állította, hogy vegetáriánus. Négy vagy öt embert ölt meg működése során.

Képtalálat

Jeffrey Lionel Dahmer vegetáriánusságáról ellentmondó információk keringenek az interneten. Ha állatok húsát nem is, de emberhúst azért biztosan evett. Talán az zavarhat be a képbe, hogy a PETA egy vegán éttermet akar nyitni Dahmer gyerekkori házában, azonban azért, hogy ezzel a provokatív akcióval hívják fel a figyelmet a vágóhidak szörnyűségeire. Hiszen ha azon felháborodunk, hogy egy ember feldarabol egy másikat, akkor azon miért nem, ha egy ember egy tehenet vág össze.  Dahmer 17 férfit ölt meg a saját lakásán, testüket feldarabolta, majd megette azokat, illetve testrészeiket a hűtőszekrényben tárolta vagy dísztárgyként használta. Utolsó étkezése (ami tojás, pirítós, müzli és kávé volt) után egy rabtársa agyonverte. Utolsó szavai ezek voltak: “Nekem mindegy, hogy élek-e vagy sem. Gyerünk, ölj meg!”

Az utolsó vacsorák amúgy is izgalmas adatokat nyújtanak a börtönbe került bűnözők étkezési szokásaikkal, sőt, az erkölcsi érzékükkel kapcsolatban is. Jayne Shirley MacMillen például vegetáriánus hamburgert és egy doboz cigarettát kért.Érdekesebb azonban a rendőrgyilkos Philip Workman utolsó vacsorája (vagy inkább utolsó kérése). Megkérte a börtönt, hogy vacsoráját (egy vegetáriánus pizzát) adják oda egy hajléktalannak. Mivel ezt a börtön megtagadta, ezért nem evett semmit. Akciójának hatására rengeteg hajléktalan kapott vegapizzát szerte Amerikában.

+1

Soma Mamagésa ugyan nem pszichopata gyilkos. A gonosz vegetáriánusok közé csupán azért került, mert saját bevallása szerint vegán, azonban eszik háztáji húst. Tehát ő annyira gonosz, hogy vegánként húst eszik. A pszichopaták embereket gyilkoltak, Soma boldog bocikat. Ez az igazi szemétség…

Szuperhősök, főgonoszok

Meglehetősen sok film-, regény– és képregény-karakterről tudható biztosan, hogy vegán vagy vegetáriánus. A legtöbbjük természetesen pozitív karakter, mi azonban természetesen a gonoszokra koncentrálunk (de mindenesetre azokra, akiknek tettei bírálhatóak).

Marvel-univerzum talán leghírhedtebb bűnelkövetője a zsidó származású, továbbá mutánssága miatt halmozottan hátrányos helyzetű Magneto, azaz Erik Lensherr. Őt feltehetően egyáltalán nem kell bemutatni, hiszen az X-Men filmek állandó szereplője, de aki esetleg nem ismerné, annyit kell tudni róla, hogy kiváló szervezőkészséggel megáldott stratéga, emellett képes manipulálni a mágneses tereket. Személyisége nem egyértelműen gonosz. Célja a béke kialakítása mutánsok és nem mutánsok között, azonban módszerei megkérdőjelezhetőek (hiszen akár az egész emberiség mutánssá változtatásától sem riad vissza). Nos, Magneto vegetáriánus. (Amúgy az Excalibur 49. részében történik említés egy bizonyos Magmeato-ra és az ő gonosz ármádiájára, a Brotherhood of Evil Vegetarians-ra, de sajnos róluk nem derül ki pontosan, hogy kicsodák (Magneto vezette a Bortherhood of Evil Mutant csoportot)

Alan Moore zseniális, szépirodalmi igényű képregényében, ami bekerült a 100 legfontosabb regény közé, szintén vegetáriánus a főgonosz. Ozymandias, azaz Adrian Alexander Veidt célja nem a világ elpusztítása, hanem ellenkezőleg, a világbéke létrehozása. Azonban szigorú logikájában, illetve cselekedeteinek metódusába néhány millió ember feláldozható néhány milliárdért. Céljaiban, azaz abban, hogy nem a pusztítás a fontos számára nagyon hasonló karakter Magneto-hoz. Amikor Rorschach (aki a nevét a folyamatosan változó maszkjáról kapta) és Éji Bagoly rájönnek, hogy Ozymandias áll a sztoriban megtörtén gyilkosságok hátterében, illetve amikor világossá válik számukra, mi is Ozymandias valódi célja, Éji Bagoly megemlíti, hogy „olyan gondos, lelkiismeretes ember, pacifista, vegetáriánus”, mire Rorschach közbevág: „Hitler is vegetáriánus volt.”

A középszerűség maga, az átlagosság esszenciája, Scott Pilgrim is szembetalálkozott a vegán métellyel. (Ha valaki nem tudná, Scott története annyi, hogy beleszeret egy lányba, de le kell győznie annak volt pasijait, akik persze gonoszak.) Az egyik ex, Todd Ingram rocksztár, vegán (amit a Vegán Akadémián tanult), és a vegánság miatt ráadásul még szupererőre is szert tett. Azonban kicsit öntelt lett mindettől (mondjuk azért azt lássuk be, hogy szuperképességekkel rendelkező vegán rocksztárnak lenni menő), és azt képzeli, hogy a vegán miatt jobb lett a legtöbb embernél. A Vegán Rendőrség azonban kiiktatta Todd-ot (deveganizálták), mivel zselatint más nem vegán ételt evett. A Vegán Rendőrség pedig szigorú…

Johnny Test egyik ellensége Dark Vegan, a Vegandon bolygó vezetője. A Vegandon egy tökéletesen működő világ, csak egy szépséghibája van: a fenntartható működéshez más bolygóktól nyúlják le az energiát. (Dark Vegan a Csillagok Háborúja főgonoszának, Darth Vadernek a paródiája. Amúgy az ő táplálkozási szokásairól is van egy kis vita, ugyanis a balesete után feltehetően nem tudott enni semmilyen szilárd élelmiszert. De vannak olyanok, akik azt állítják, hogy a Darth Vader levegővel táplálkozik (azaz breatharian).)

Elég komoly vita tud kialakulni néhány fiktív karakter táplálkozási (sőt szexuális) szokásai körül, főleg, ha egy olyan bonyolult egyedről van szó, mint a Méregcsók. Dr. Pamela Lillian Isley, azaz Méregcsók kiváló botanikus és radikális környezetvédő. Mivel a legtöbb vegán környezetvédő is, így evidens lenne feltételezni, hogy Méregcsók is az. Azonban neki az egyik szuperképessége, hogy képes irányítani a növényeket, illetve szoros kapcsolat van közte és a flóra között. Ezért – érvelnek többen -, ha Mérgcsók vegán lenne, akkor a kannibalizmus bűnébe esne, továbbá a növények fontosabbak számára, mint a többi élőlény (az embereknél biztosan). Azonban vannak olyan érvek, melyek látnak ugyan logikát a kannibalizmus vádjában, de amellett állnak ki, hogy mivel a természetben is vannak olyan növények, melyek elpusztítanak más növényeket, így feltételezhető, hogy Méregcsók is fogyaszt néha belőlük. Persze vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy méregcsók fotoszintetizál. (A 2013-as Comikaze képregényfesztiválon vegán ételt keresett, de salátát nem akart enni.)
Végül említsünk meg egy szépirodalmi karaktert is. Dr. Frankeisten az örök élet után kutatva egy névtelen szörnyet hozott létre, mintegy bizonyítva, hogy ha az ember szeretne Isten teremtő szerepébe lépni, akkor alkotása csak szörnyszülött lehet. Azonban a doktor által létrehozott gyilkos (talán nem mindenki tudta ezt) vegán volt, ahogy a történet írónője, Mary Wollstonecraft Shelley is. Így beszél a szörny: „Az én étkem nem az emberé. Nem ontom bárány és kisgidavérét, hogy aztán élvezettel befaljam a húsát. Magvakkal, bogyókkal élek, ez azén táplálékom.” (A szabadfordítás ebből a remek cikkből van.)

Grafikák: Tóth Róbert Jónás

Forrás: Zöld Fiatalok Egyesülete

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Oszd meg a cikket ismerőseiddel