A Facebookról letiltott lengyel jobboldali médiumok beperelték a techóriást

A Lengyel Rágalmazásellenes Liga pert indított a Facebook ellen a jobboldali közösségi oldalak indoklás nélküli törlése miatt, ami szerintük egyértelműen a sajtószabadság, valamint a szólás- és véleményszabadság durva korlátozását jelenti az internetes cég részéről. A Facebook-cenzúrára a Soros-hálózathoz kötődő Avaaz online aktivistahálózat iránymutatásai és feljelentései alapján került sor.

150w, 300w, 585w” alt=”” width=”760″ height=”380″ />

Maciej Swirski, a Lengyel Rágalmazásellenes Liga elnöke pert indított Lengyelországban a Facebook ellen amiatt, hogy a techcég a május 26-ai európai parlamenti választás előtt több jobboldali médium Facebook-oldalát – minden érdemleges indoklás nélkül – törölte. A pert elindító lengyel történész szerint a Facebook egyoldalúan csak olyan jobboldali és keresztény világnézetű oldalakat törölt, amelyek egyébként egyetlen pontban sem sértették meg az internetes cég felhasználói feltételekre vonatkozó szabályait.

Az a baj, hogy mostanra olyan nagyra nőtt a közösségi média, hogy sok országban már veszélyezteti az alkotmányos rendet. Szeretnénk tudni, hogy a Facebook milyen mechanizmusokat használ a tartalom szűrésére
– közölte Swirski, aki szerint a Facebook elleni pert különösen indokolttá teszi az, hogy a techóriás csak jobboldali lengyel oldalakat szüntetett meg, miközben egyetlen keresztényellenes oldalt sem cenzúrázott.

A Facebook közvetlenül a májusi EP-választások előtt 27 lengyel oldalt tiltott le, amelyeknek közel 2 millió követője volt. A Facebook-cenzúrára a Soros-hálózathoz kötődő Avaaz online aktivistahálózat iránymutatásai és feljelentései alapján került sor.

150w, 300w, 768w, 562w, 585w” alt=”” width=”780″ height=”555″ />

Az Avaaz „hamis és félrevezető információk” terjesztésére hivatkozva összesen 77 Facebook-oldalt töröltetett kifejezetten az európai választások előtt.

A Facebook a közelmúltban cenzúraháborút hirdetett a „fehér nacionalizmus” ellen, aminek köszönhetően nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban is betiltott számos jelentősnek számító konzervatív, jobboldali felhasználói közösségi oldalt. Ettől a folyamattól minden bizonnyal nem független, hogy az elmúlt hetekben az amerikai kormányzat egyszerre több eljárást is kezdeményezett annak érdekében, hogy előmozdítsa sajtó- és véleményszabadságot a Google, a Facebook, az Instagram és a YouTube működésében.

A hírek szerint a Facebook megpróbálta áthelyezni a tárgyalást amerikai felségterületre, a kaliforniai Palo Altóba, azonban az ügyet tárgyaló varsói bíróság elutasította a cégóriás kérelmét. A peres ügyben egy meghallgatás a héten már meg is történt. Az előzetes hírek szerint a következő tárgyalási forduló október 30-án lesz.