A Facebook lecsapott a Salvinit támogató híroldalakra, 2,4 milliós tábort törölt 

Újabb szintet lépett a Mark Zuckerberg neve által fémjelzett legnagyobb közösségi oldal. A Facebook 23 közösségi oldalt tiltott le, összesen 2,4 millió követőt semmisített meg, és több mint a felük a kormánypártokhoz köthető, legalábbis őket támogatja – írja a Corriere.it.

A Facebook szerint a letiltott oldalak álhíreket terjesztettek, vagy migránsellenes, antiszemita, vagy oltásellenes tartalmakat. A Corriere azt írja, hogy az egyik civil szervezet, az Avaaz vizsgálódása nyomán hozta meg döntését a Facebook. (ezen a linken érhető el a lista: itt böngészheti át őket.)

Egy sor hamis fiókot bezártak:

olyanokat, amelyek a cég hitelességre vonatkozó szabályzatát szegték meg, és olyanokat is, amelyek tévinformációkat terjesztettek

– mondta el a szóvivő.

Az Avaaz többféle visszaélésről számolt be a Facebooknak: eredetileg nem politikai oldalak változtak politikai vagy pártoldallá, hamis profillal, gyűlöletkeltő tartalmakat közvetítettek, legalább is ezt gondolják.

Az egyik M5S párthoz köthető oldal például olyan hamis idézetet adott Roberto Saviano szájába (ő az az író-újságíró, aki a Gomorrát írta, és aki kormánykritikus álláspontot foglal el), mintha egy menekült életét többre becsülné, mint egy olaszét, holott ilyet sosem mondott.

Az egyik Salvinit támogató oldal pedig olyan bevándorlóellenes videót tett közzé, amelyen a szereplők egy rendőrautót zúznak szét, csak éppen ez egy filmjelenet. Ennek ellenére 10 millió megtekintésnél járt, migránsellenes ajánlószöveggel ellátva.
És mindez véletlenül az EP választások előtt történik, miután Macron és Zuckerberg összeült. Természetesen a bal-liberáis oldalon nincsenek tévinformációkat közlő oldalak, ugye? Valószínűleg ezután majd jöhet az Orbán meg a Le Pen féle álhír gyártó oldalak is, nem lepődnénk meg rajta.
HVG nyomán