A Facebook és „a szép új világrend” II.

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Az előző rész itt olvasható: A Facebook és „a szép új világrend” I. rész

A Facebook ár-érték aránya a tudatunkkal

„…mert az üzlet az első…”

Azzal kezdeném, hogy mindenki, aki azt hitte eddig, hogy a Facebook vagy bármilyen közösségi oldal, illetve applikáció, ahol nem kell pénzt fizetni a regisztrációért, ingyen van, az a lehető legnagyobbat tévedett. Ezek a cégek nem pénzt kérnek tőlünk, hanem a tudatalattinkat, és ez, higgyétek el nekem, sokkal rosszabb.

A tudatalattinkkal való kereskedés fogalma már-már tudatosult az emberekben, és a kényelem kedvéért talán meg is kötötték az üzletet, azonban a célzott reklám több tényt feltételez.
Egy példát hozok fel a sok közül. A kereskedelmi televízióért nem pénzzel fizetsz, hanem azzal, hogy meghallgatod, nézed a reklámokat és a boltban a tudatalattid elintézi, hogy azt a terméket vedd meg, amit reklámoztak.

A Facebook mindent tud rólad, amit az interneten csinálsz.
A Facebook nem fog olyan t vagy tartalmat ajánlani neked, ami nem tartozott eddig az érdeklődési körödbe. Most mondhatnátok sztoikusan hogy: „Na és?”.

Megpróbálom elmagyarázni a problémámat ezzel az egésszel, ha ez még nem lett volna elég.

Vegyük például az amerikai pártokat és azoknak a szimpatizánsait. Aki megértette, amit eddig írtam, az tudja, hogy a demokraták nem fognak republikánus reklámokat, csoportokat látni, mert ezek a csoportok és vélemények eltűnnek a szemük elől, kizárólag a saját táboruk motivációs tartalmait látják majd. Minden eszközzel kerülik majd ezek után a másik tábort, hiszen az ismeretlen, amitől félni kell. Ha mégis szembetalálkoznának, a valóságaik közötti szakadék olyan nagy, hogy egész egyszerűen nem fogják tudni, hogy a másik miről beszél, erre pedig a reakció a verbális agresszió lesz, de nem kizárható az sem, hogy a dolog fizikaivá fajul, ha társaságban véletlenül találkoznak.

Ez a példa bármire kivetíthető, ami világnézetet tartalmaz. Az igazság az, hogy amikor nincsen közös felülete két világnézetnek az elszeparálódást és erőszakot okoz. Itt megjegyezném, hogy talán az is probléma, amikor az adott világnézet szembe megy a racionalitással és a józan ésszel (pl. a lapos Föld elmélete). Az ezekhez a csoportokhoz tartozó embereket szektásoknak nevezzük, akik alapvetően is léteznének, csupán a számuk és az agresszivitásuk lenne alacsonyabb. Szomorú tény, de őket már senki és semmi nem fogja meggyőzni a világnézetük helytelen vagy logikátlan voltáról, hiszen a Facebook algoritmusa szerint nem is fognak találkozni más véleményekkel.

A BBC kisfilmje szerint egy amerikai 14 éves lány feltehetőleg azért lett öngyilkos, mert az Instagram önpusztításra buzdító tartalmak sorát dobta fel neki. A statisztika is azt mutatja, hogy az elmúlt 10 év alatt az USA-ban megduplázódott az öngyilkosság az általános iskolás lányok körében.
Ez, amiről itt szó van, a célzott marketing mellékterméke, számolhattak ugyan vele, de nem jelentett számukra túl nagy anyagi kockázatot, ezért úgy döntöttek, hogy nem foglalkoznak a kérdéssel.

Az az igazság, hogy mind békák vagyunk a langyos vízben, ami lassan felmelegszik, és mi észre sem vesszük. Végszónak pedig az előző példát figyelembe véve hadd idézzek Szabó Lőrinctől: „Ha egyszerre tudok meg mindent, hogy itt mi van, egész biztosan felkötöttem volna magam.” (Különbéke 1933)

Forrás:

Instagram ‘helped kill my daughter’ – BBC News.html

GREG LUKIANOFF – JONATHAN HAIDT | THE CODDLING OF THE AMERICAN MIND | PENGUIN PRESS, NEW YORK 2018

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jan/15/facebook-news-feed-algorithm-social-media-addiction

https://www.facebook.com/business/ads/ad-targeting

Elmagyarázzák, hogyan szektásíts:

https://www.wordstream.com/blog/ws/2014/09/02/facebook-algorithm

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel