A dollár csendes halála: Kína az ASEAN szövetségben lobbizik, hogy a jüan használatával bővítse gazdasági befolyását

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és kelet-ázsiai partnerei fontolóra veszik a kínai és japán pénznemek hozzáadását a 240 milliárd dolláros devizacsere biztonsági hálójukhoz, jelentette a Nikkei Asian Review folyóirat.

A szövetség 10 tagja, Kína, Japán és Dél-Korea mellett május 2-án a pénzügyminiszterek és központi bankárok találkozóján Fidzsin megvitatja a javasolt változtatást, az úgynevezett Chiang Mai kezdeményezést.

A 2000-ben létrehozott kezdeményezés célja, hogy megakadályozza az 1997-es ázsiai valutaválság megismétlődését. Ennek keretében a pénzügyi nehézségekkel küzdő országok hozzáférhetnek egy olyan dollárkészlethez, amelyet el lehet adni egy értékét vesztő valuta támogatására, bár még nem használták fel.

Az ázsiai valuták vészhelyzetben való elérésének engedélyezése ösztönözheti azok használatát, beleértve a devizatartalékokat is. A japán jen és a kínai jüan beillesztése a devizacsere keretbe csökkentené Ázsia dollárra való támaszkodásának szükségességét egy újabb válság esetén.

A lépés erősen támogatja Kína törekvését a jüan nemzetközivé tételére és gazdasági befolyásának bővítésére a régióban.

2016-ban a jüan az amerikai dollár, a japán jen, az euró és a brit font mellett bekerült a különleges lehívási jogok (SDR) kosarába. A lépés a jüan számára megadta a tartalékvaluta státuszt.

Qinwei Wang, az Amundi Asset Management vezető közgazdásza szerint a Kínai Népi Bank és más központi bankok között megkötött valutacsere megállapodások “Kína azon erőfeszítésére irányulnak, hogy javítsák és növeljék a jüan nemzetközivé válásának elfogadását.” A kínai hatóságok egyértelműen azt szeretnék, hogy a jüan nagyobb globális szerephez jusson, mondta.

Peking aktívan igyekszik növelni pénznemének használatát a partnerekkel folytatott kölcsönös kereskedelmi egyezményekben, megkerülve az amerikai dollárt.

Az a tendencia, hogy a globális kereskedelemben minél kevésbé támaszkodjanak a dollárra, az elmúlt időszakban trenddé vált Oroszország, Kína, Japán, Irán, Törökország, Venezuela és más országok esetében.

https://youtu.be/bo7408jyXdA

A Bank of England kormányzója, Mark Carney a közelmúltban azt mondta, hogy a kínai renminbi egy napon versenytársa lehet a zöldhasúnak, ami valószínűleg jelentős globális tartalékvalutává válik. Azon stratégák és közgazdászok véleményét hangoztatta, akik azt mondják, hogy a jüan globális jelentősége úgy tűnik, hogy a pénzáramlás hosszú távú növekedésével erősödni fog, ha Peking továbbra is fokozatosan megnyitja pénzügyi rendszerét. (1)

Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel