A Disney megadta magát az LMBTQ-terrornak, tényleg leszbikus lehet Elza a Jégvarázs folytatásában

2019 november 22-én mutatják be Amerikában a Jégvarázs (Frozen) második részét. A rajzfilm rajongók világszerte 2013 óta várják az eddigi talán legnagyobb ívű, egész estét Disney mese folytatását. A klasszikus romantikát értékelőket most ki kell ábrándítanunk. A szőke hercegnő szívét nem egy klasszikus mesebéli herceg fogja megolvasztani.

A Disney – egy amerikai filmes blog minap megjelent cikke szerint döntött – Elzának barátnőt álmodtak meg, engedve rajongói csoportok kérésének. Egyszóval hiába az évek óta tartó tiltakozás, Elsa mégiscsak leszbikus lehet a Frozen 2-ben. Ami azt jelenti, hogy ezzel a rajzfilmóriás kiengedi a szellemet a palackból és megteremti az első, nyíltan vállaltan homoszexuális mesehőst.

A Jégvarázs 2013-ban robbant és azonnal tarolt a sikerlistákon, világszerte. A páratlan szépségű történet testvéri szeretetről, egymásért kiállásról és felelősségről tömegek szívét melengette. Elsa és Anna meséje az évek múlásával sem kopott meg. Ma is sok gyermek kedvence a pajkos, örökké vidám húg, a varázsos hangú nővér, Kristoff a jószívű parasztfiú, Olaf a nyár után áhítozó hóember vagy Sven a hűséges rénszarvas. A játékboltok polcai a mai napig Elsa babákkal és Olaf hóember plüssökkel vannak tele.

Akik karácsony közeledtével már vagy huszadszor veszik elő és nézik meg a tündérmesét nagy örömmel fogadták a bejelentést, hogy egy év múlva ilyenkor debütál a második epizód.

Frozen – Jégvarázs, a hivatalos plakát – Fotó: Disney

Az első rész valóban igazi tündérmese volt – méltán lett sokak kedvence. A történet szerint egy gonosz varázslat miatt Elsa hercegnő jéggé dermeszti, akihez hozzá ér. Ezért hosszú évekig elzárva tartják a palotában testvérétől, Annától. Egy nap bekövetkezik, amitől az egész udvar félt, a hercegnő akaratlanul jégbe borítja egész Arandellet. A jégkirálynő fagyos szívét végül a testvéri szeretet olvasztja fel és a birodalom megmenekül.

Elsa valóban nem hétköznapi Disney hercegnő. Nem törékeny gyenge nő és nem várja fehér lovon a hercegét sem. De egyszerűen azért nem mert ennek a mesének a testvéri szeretet és a család áll a középpontjában és nem egy klasszikus Hamupipőke történetet reprodukáltak modernizált szereplőkkel.

Ennek ellenére már az első rész után olyan dolgokat láttak bele az LMBTQ képviselői a filmbe, ami igen csak merész fantáziájukról árulkodik. Elsa szerintük ugyanis leszbikus, azért nincs szőke herceg és azért uralkodik egyedül a jégbirodalomban. Szerintük erős jelleme, határozottsága is szexuális másságára utal. Úgy vélték, hogy a “Let it go” című nagyívű dal valójában egy “comming out”. Azonnal kezdeményezték is a Disneynél, hogy vállalják nyíltan a hercegnő irányultságát, és a második részben már szerepelen leszbikus szeretője is.

Elsának fekete leszbikus párt álmodtak meg a homoszexuális rajongók – Fotó: Twitter, a hivatalos kampány oldaláról

2016 óta, azaz két éve megy a harc a normál értékrendet követő és az LMBTQ rajongótábor között, gyűjtöttek aláírásokat mindkét oldalról, indult petíció is a Disney hős megmentéséért. A rajzfilm stúdió sokáig óvatosan fogalmazott és kivárt. Azt nyilatkozták, hogy minden rajongó ugyan olyan fontos számukra és minden kérést meghallgatnak, mérlegelnek.

A film írója és rendezője, Jeniffer Lee nemrég egy interjúban azt mondta, Elsa egy csodálatos karakter és nagyon örül annak, hogy ennyi embert összefogott. “A filmünk párbeszédet teremt és sok emberhez szól” – fogalmazott. Szintén rossz omen, hogy a két főszereplő, Idina Menzel és Kristen Bell kifejezetten támogatják a #GiveElsaAGirlfriend (adjatok barátnőt Elsának) kampányt. Az Elsat alakító Idnia Menzel úgy nyilatkozott, “szerinte nagyszerű ötlet, hogy a hősnő leszbikus legyen és készen áll a megformálására”.

Egy LMBTQ blog a napokban arról írt cikket – tippeket adva a Disneynek – hogyan, milyen fordulattal lehetne Elza valóban igazi LMBTQ hercegnő. 

Szintén a LMBTQ győzelmére utal, hogy Evan Rachel Wood, nyíltan biszexuális színésznő is csatlakozott a Frozen 2 csapatához idén júliusban. 

Az amerikai sajtó a napokban kezdett arról cikkezni, hogy megszületett a döntés. Biztos forrásokra hivatkozva állítják, Elsa leszbikus lesz a Frozen 2-ben – The New York Times

A Disney és az LMBTQ

A Disney bár óvatosan, de már korábban is belecsempészte filmjeibe a szexuális másságot. A Szépség és Szörnyetegben Gaston jobbkeze, LeFou viselt magán homoszexuális jegyeket. Érdekesség, hogy az ő szinkronhangja Josh Gad kölcsönözte a hangját a Jégvarázsban Olafnak, a hóembernek is. A 2016-ban bemutatott Senilla nyomában című rajzfilmben a parkban tűnik fel körülbelül 3 másodperc erejéig egy leszbikus pár. 

Tavaly a Disney saját csatornáján futó Andi Mack című sorozat második évadába csempésztek be egy homoszexuális kamasz fiút, Cyrust. Az Andi Mack jelenleg az egyik legnépszerűbb élőszereplős gyerekműsor az USA-ban, a lányok között ez a legmenőbb sorozat, a 6-14-éves korosztályban pedig ez a legnézettebb sorozat a saját idősávjában.

Idén újabb  lépést tettek az LMBTQ felé, mondván egy világbrand esetében fontos, hogy minden réteghez szóljon, ezért a Pride időszakára piacra dobták a szivárványos Mickey kollekciót. A pólók, fejdíszek mellett, kulcstartók, dekorációk, kulacsok, tolltartók és különböző kiegészítők kerültek a szivárványos termékpalettára.