A cseh és a lengyel elnök keményen betart Brüsszelnek – Nem lesz kötelező menekült áthelyezés

Zeman szerint amennyiben a Dublin IV. menekültügyi rendszer lehetővé tenné a menekültek kötelező áthelyezését, az Európai Tanácsban a V4-nek köszönhetően nem lesz meg a jóváhagyáshoz szükséges konszenzus.

A visegrádi csoport (V4) a közös érdekeket képviselő oszthatatlan egységet kell, hogy képezzen az Európai Unióban – hangsúlyozta Milos Zeman cseh elnök csütörtökön Varsóban, a lengyel elnökkel Andrzej Dudával közösen tartott sajtóértekezleten.

Zeman szerda este érkezett háromnapos hivatalos lengyelországi látogatásra. Ez januári újbóli megválasztását követő második külföldi útja, Szlovákia után. A két államfő tárgyalásait követő sajtókonferencián a cseh elnök közölte: Dudával többek között a V4-en belüli nézetazonosság szétbomlasztását célzó próbálkozásokról tárgyaltak. Szerinte a V4-re megpróbálják rákényszeríteni az Európai Bizottság (EB) bizonyos nézeteit, amelyek sértik a szuverén döntéshozatal elvét.

A tagállami szuverenitás melletti kiállás Zeman szerint természetesen egyáltalán nem egyenlő az Európai Unió eszméjének tagadásával, csupán azt jelenti, hogy Lengyelországnak, Csehországnak, Magyarországnak és Szlovákiának oszthatatlan egységet kell képeznie az EU-n belül, amely egység képes lesz a közös érdekek érvényesítésére.

A cseh elnök ezt mindenekelőtt a migrációs válságra vonatkoztatta. Szerinte amennyiben a Dublin IV. menekültügyi rendszer lehetővé tenné a menekültek kötelező áthelyezését, az Európai Tanácsban a V4-nek köszönhetően nem lesz meg a jóváhagyáshoz szükséges konszenzus.

A V4-en belüli összetartás fontosságát hangsúlyozta Andrzej Duda is, azzal érvelve, hogy a visegrádi tagországok csak így tölthetnek be számottevő szerepet az EU-ban.