A Citarum Indonézia és a világ egyik legszennyezettebb folyója, amely a textilipar mocskos titkait rejti 

A szemétgyűjtögető Alo és fia egy kenuból szedi össze a műanyag hulladékot az indonéz Citarum folyóból, amely állatok maradványait sodorja magával. Gyakran a világ legszennyezettebb folyójának nevezik, ahová az ipari és a kommunális szennyvíz, valamint a háztartási hulladékok nagy része kerül – olvashatjuk az Új Világtudaton

A Citarum-folyó a festői Cisanti-tározóból indul, de ahogy átszeli a nyugati Java-tartományt mintegy 300 kilométer hosszan, egy egészen megdöbbentő látvánnyá változik. A műanyag hulladékok és a textilgyárakból származó ipari szennyvíz következtében kellemetlen színű zavaró keverék lesz belőle.

Több száz textilgyár önti a veszélyes hulladékot a folyóba, ami baljós fehér, fekete vagy barna árnyalatúvá teszi a Citarum különböző részeit. Az engedékeny környezetvédelmi előírások és az olcsó munkaerő vonzotta az ágazatot a régióba az 1980-as években.

Az elszegényedett helyi lakosság számára munkahelyeket biztosított, és sok millió dollárt hozott Indonézia gazdaságába, de az egykor tiszta és életet adó folyót mára mérgező mocsárrá alakította. A hulladék mennyisége talajerózióhoz is vezetett, és majdnem minden halat elpusztított.

A folyó medencéjében élő mintegy 27 millió ember számára azonban a Citarum továbbra is a halak, ivóvíz és a rizsföldek öntözésének elsődleges forrása. Más választás híján továbbra is használják a mérgező vegyi anyagok és nehézfémek ellenére, amelyek a mellékfolyókba, csatornákba és tározókba is eljtunak.

A Citarumba azonban nem csak a mérgező ipari szennyvíz kerül, hanem a helyiek is gyakran dobják a háztartási hulladékot és engedik a szennyvizet a folyóba.

Bár a kormány a Citarum megmentésére irányuló tervekkel lépett elő, a zsivány vállalatok továbbra is a folyóba eresztik a szennyvizet az éj leple alatt vagy rejtett vízelvezető csöveket használva. Közben az alacsony fizetésű férfiak, mint Alo, már nem tudnak halat sem fogni, az egyetlen dolog, amit a folyóban találnak, az a szemét, amit azért szednek össze, hogy így próbáljanak túlélni.

Indonéziában Jekatyerina Kozakina találkozott Alóval és más helyiekkel, akiket a Citarum szennyezettsége érint, és környezetvédelmi aktivistákkal, akik a textilgyártók ellen harcolnak. Egy független laboratóriumi vizsgálatot is elvégeztetett a vízen, hogy teljes képet kapjon a folyó szennyezéséről.

Forrás: Új Világtudat