A CEU-val együttműködésben tartotta a Trianon-szimulációt a német baloldali alapítvány

A CEU, Balázs Péter volt külügyminiszter által vezetett kutatócsoportjának hallgatói vettek részt a Friedrich Ebert Stiftung által szervezett Trianon-szimuláción, amiről már beszámoltunk: Trianonost játszanak egy német alapítványnál, újra feldarabolják Nagy-Magyarországot

A CEU és az Andrássy Egyetem magyar és külföldi hallgatói vettek részt a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodájának azon a politikai szimulációs játékon, amelyen az első világháborút lezáró békekötés folyamatát játszották újra a felek.ga1.gif

Portálunknak sikerült elérnie a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodájának egyik munkatársát, Molnár Jánost, aki beszámolt arról, hogy együttműködésben állnak a CEU-val, és volt is már hasonló szimulációs játékuk két évvel ezelőtt. ga1.gif

Molnár szerint a diákok nagyon szeretik az ilyen játékokat, azokban aktívan részt vesznek. Idén az első világháború végének századik évfordulója kapcsán merült fel, hogy újra legyen ilyen szimulációs játék.

Az alapítvány munkatársa azt is elmondta, hogy ők a CEU Center for European Neighborhood Studies nevű kutatócsoportjával állnak kapcsolatban. A kutatócsoportot Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere vezeti.

Képtalálat a következőre: „CEU, Balázs Péter”

A programról korábban már beszámolt az Újkor.hu portál is. Cikkükben azt írják, hogy „a szimulációs játékok során a résztvevők egy-egy ország döntéshozójának szerepét öltik magukra azzal a céllal, hogy egy kitalált vagy múltbeli nemzetközi politikai vagy jogi kérdést, válságot egy adott konferencián, diplomáciai úton, tárgyalással oldjanak meg.”

A Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodája a Facebook-oldalán is beszámolt a játékról. Szerintük „a Trianon témát a magyar politika napjainkban is eszközként használja, különösen a békeszerződés aláírásának közelgő 100 éves évfordulója kapcsán.

A kormányzaton belüli és azon kívüli nacionalista irányzatok hatalompolitikai megfontolások alapján arra használják a trianoni békeszerződést, hogy az államhatárokon belül élő magyarok és a határon túli magyarok körében patriotista érzelmeket szítsanak.”

Közleményükben arról is írnak, hogy a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest és a planpolitik közös szervezésű „World War I Negotiation Simulation – Re-negotiating Peace” című rendezvényének célja, hogy a történelmi eseményeket egy interaktív szimulációs játék keretében közelebb vigye a résztvevőkhöz. A résztvevők a trianoni békeszerződés felelőseinek szerepét magukra öltve személyesen is átérezhetik és megérthetik az akkori döntéseket.