A 13 éves fiú halála megkérdőjelezi a gyermek thaiboksz létjogosultságát

A mérkőzésről a közösségi médiában keringő felvétel szerint a fiú – aki 8 éves kora óta bokszolt, és több mint 170 meccs volt a háta mögött – nem viselt semmiféle védőfelszerelést, ahogy az a sportágban általában szokás.

Thaiföldön különösen vidéken elterjedt, hogy szegényebb sorú gyermekek pénzért vívnak bokszmeccseket egymással. A gyakorlat bírálói szerint ez rendkívül veszélyes, kutatások szerint a boksz különböző mértékű agykárosodást okozhat 15 év alatti gyerekeknél.

A thaiföldi törvényhozók előtt már törvényjavaslat is van, amellyel megtiltanák, hogy 12 év alatti gyerekek versenyszerűen bokszolhassanak.

Az ázsiai országban népszerű harcművészet rajongói viszont ellenzik, hogy szabályozzák a sportágat. Egy több sportklubot tömörítő egyesület jogásza szerint a gyerekekre vonatkozó tilalom akár a sportág kihalásához is vezethet, mivel szerinte elengedhetetlen, hogy a versenyzők egészen fiatalon kezdjenek el gyakorolni, és kialakuljanak a „bokszolócsontok”.

Hogy milyenek is ezek a küzdelmek, mutatunk egy átlagosat:

A jogász szerint a 13 éves fiú múlt szombati halála példa nélküli eset volt. Szerinte magát a rendezvényt nem szervezték meg megfelelően: hibázott a bíró, és nem volt jelen orvos, ami mind olyan tényező, amely független a versenyzők életkorától.