7+1 érdekesség március 15-ről – Landerer súgott a nyomdafoglalásnál

Miért jártak költőink a Pilvaxba és egyáltalán Pilvax volt a Pilvax? Mi köze volt Petőfinek egy véletlenül elütött szuronyhoz? És ki volt az a rab, akit véletlenül ott hagytak a börtönben, miután Táncsicsot kiszabadították? Érdekességek az 1848-as forradalomról és az azt követő szabadságharcról.

Miért jártak költőink a Pilvaxba és egyáltalán Pilvax volt a Pilvax? Mi köze volt Petőfinek egy véletlenül elütött szuronyhoz? És ki volt az a rab, akit véletlenül ott hagytak a börtönben, miután Táncsicsot kiszabadították? Érdekességek az 1848-as forradalomról és az azt követő szabadságharcról.

1.Akció csábította Petőfiéket a Pilvaxba

A ’48-as forradalom egyik kulcshelyszíne a Pilvax kávéház volt. De miért is pont oda jártak akkoriban a fiatal értelmiségiek? Sokak számára az volt a hely fő vonzereje, hogy több, politikailag fontos intézmény közel volt hozzá, ám emellett az is jelentős befolyásoló tényező volt, hogy a kávéház mindennapos akcióval várta az oda betérőket: a kávé mellé ugyanis ingyen járt a reggeli.

2.Most akkor Pilvax vagy Fillinger?

Noha az 1838-ban megnyitott hely neve hivatalosan Pilvax volt (az azt 1842-től átvevő Pilvax Károly után), ekkoriban már Fillinger János vezetése alá tartozott. Épp ezért a legtöbb környékbeli nem is Pilvax, hanem Fillinger kávéház néven emlegette.

1807320_pilvax.jpg

A Pilvax sokak törzshelye volt © Wikipedia

3.Petőfi szuronya

A legenda úgy tartja, hogy amikor Petőfi Sándor és Vasvári Pál politikus a tervezett felkelés részleteit beszélték meg, Vasvári olyan hevesen gesztikulált, hogy leütötte a szuronyt a költő sétabotjáról, ami egy ajtófélfába csapódott úgy, hogy a hegye épp Bécs felé mutatott. Ezt természetesen mindketten jelnek vették.

4.A bécsi forradalom miatt hozták előre

Eredetileg pár nappal későbbre, március 19-re (József-napra) tervezték a forradalmat. 14-én azonban befutott a bécsi események híre, ami mindent felülírt.

5.Landerer súgott a nyomdafoglalásnál

Közismert tény, hogy Landerer Lajos nyomdájában nyomtatták a 12 pontot és a Nemzeti dalt – sokan azonban nyomdafoglalásként hivatkoznak az eseményekre. Ez igaz is, bár árnyalja némiképp a képet, hogy állítólag Landerer nem nagyon tanúsított ellenállást. A tulajdonos ugyanis – egyes feljegyzések szerint – megsúgta a fiataloknak, hogy noha cenzori pecsét bemutatása nélkül ő hivatalosan nem nyomtathat ki semmit, de akár él is foglalhatják a nyomdát, megkerülve a jogi akadályokat.

1807334_585px-a-szabadsajto-elso-termeke

A nyomda központi szerepet töltött be a 15-i eseményekben. Landerer Lajos nem igazán állt ellen a fiataloknak. Sőt… © Wikipedia

6.Táncsics kiszabadult, valakit azonban otthagytak

A forradalom egyik emblematikus eseménye Táncsics Mihály kiszabadítása volt a budai József-kaszárnyából. Táncsicsot – aki a tömeg érkezésekor az igazak álmát aludta – kiszabadították, az alkalmi börtönt pedig bezárták. Valakiről azonban megfeledkeztek: egy Eftimie Murgu nevű román származású ügyvédről, aki szintén ott raboskodott, és akire csak egy hónappal később találtak rá. Addig leveleken és füvön élt.

7.Kossuth húga szervezte meg a hadiápolást a szabadságharc alatt

Kossuth Lajos 1849. április 16-án nevezte ki Zsuzsanna nevű húgát a tábori kórházak főápolónőjévé. Az asszony megszervezte a hadiápolást, országszerte 72 tábori kórházat állított fel. Tevékenysége nem csak itthon, de egész Európában úttörőnek számított.

1807328_kossuth-zsuzsanna.jpg

Kossuth Lajos legfiatalabb húga a hadszíntéren sem tétlenkedett – ő volt a tábori kórházak főápolónője © Wikipedia

+1.Mit ünnepelnek a világ más tájain március 15-én?

1983 óta március 15. a fogyasztóvédelem nemzetközi napja, emellett 1997 óta a nemzetközi rendőri brutalitás ellenes nap. Az ócaániai Palau-ban az ifjúság napját tartják ma, Fehéroroszországban pedig az alkotmány napja esik március 15-re.

De ennél különcebb ünnepeket is tartanak ma: a földimogyoró-kedvelők napját, a vallomások napját, de a Szép Heléna Körtéje nevű desszertet is ezen a napon ünneplik.

Forrás