7 ütős, igaz vagy épp felkavaró idézet a mesterséges intelligenciáról

A mesterséges intelligencia terjed, fejlődik – fejlesztik -, a “robotok kora” nem sci-fi, hanem alapvetően a jelenünk, persze, másképp, mint egy sci-fi alapján képzeltük volna.

Hoztunk most neked 7 idézetet a mesterséges intelligenciáról – van köztük igazán frappáns, olyan, amivel azonosulni lehet, és persze elgondolkodtató is…

1. és 2.

“100 évvel ezelőtt azt képzeltük, hogy a robotok átveszik a hatalmat. Ma attól félünk, hogy a szuperintelligencia veszi át. Az ember olyan sokat gondolkodik a hatalmon, hogy folyton attól retteg, valaki átveszi, pedig igazából ő szeretné birtokolni.”

“Lehet, hogy a magasabb intelligencia már létezik, csak mindenki emberszerűnek akarja elképzelni, ezért nem vesszük észre.”

– Csányi Vilmos

Az 1935-ös születésű, népszerű etológus a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, fő kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései.

3.

Nem látom, hogy (…) a kontrollt a gépeink felett mitől veszíthetnénk el – még akkor is, ha valóban sikerül emberi értelemben intelligens gépeket létrehoznunk. Csak rajtunk múlik, hogy mindig legyen rajtuk egy kikapcs gomb, és mindig fogunk tudni gondoskodni arról, hogy ez ­ellen a gomb ellen ne tudjanak védekezni. Mi építjük őket akkor is, ha bizonyos feladatokban már ma is sokkal értelmesebbek nálunk. Ezzel együtt a veszély mégis valós. A televízión is van kikapcs gomb, mégis sokan nem képesek azt megnyomni akkor sem, ha halálosan unják az összes műsort. Nem a mesterséges intelligencia fejlődésétől kell hát félnünk, hanem saját magunktól.

– Mérő László

Biztos neked is ismerős az 1949-es születésű professzor neve – matematikus, publicista, pszichológus, egyetemi oktató. Legnépszerűbb kurzusai: Játékelmélet, Logika és intuíció, Emberi gondolkodás, Mesterséges intelligencia, Gondolkodási stratégiák.

4.

“Az írás felfedezését nemcsak ragyogó újításként kell számon tartanunk, hanem az emberiség múlhatatlan javaként is. És feltételezve, hogy megéljük, és találmányainkat okosan használjuk fel, hitem szerint ugyanezt mondhatjuk el azokról a modern Thotokról és Prométheuszokról, akik ma a gépi intelligencia határait feszegető számítógépeket és programokat találnak fel. Az emberi intelligencia legközelebbi lényeges strukturális előrelépését valószínűleg az intelligens emberek és az intelligens gépek társas viszonya fogja megvalósítani.”

– Carl Sagan

A szuggesztív ismeretterjesztő már több, mint 20 éve nincs köztünk, ám munkásságát a mai napig elismerik. Csillagász, planetológus, asztrobiológus, békeaktivista is volt – 600 tudományos témájú cikket publikált, és 20 csillagászati témájú könyvet is írt szerzőként vagy társszerzőként.

5.

„Bármikor hallom, hogy a mesterséges intelligencia bántani fogja az embereket, mindig azt mondom, hogy persze, a technológiát jó és rossz célokra is fel lehet használni. Épp ezért nagyon oda kell figyelni, hogy hogyan építjük fel. De ha az AI ellen érvelsz, akkor a biztonságosabb, balesetmentes autók és a betegségek hatékonyabb diagnosztizálása ellen érvelsz.”

– Mark Zuckerberg

A Facebook apukáját talán senkinek sem kell bemutatni. Lehet szeretni vagy nem szeretni, AI-témakörben mindig hatásosak a megnyilvánulásai.

6.

A szuperintelligencia (…) valószínűleg a legfontosabb és legnagyobb kihívás, amellyel az emberiség valaha szembenézett. És – akár sikerrel járunk, akár elbukunk – valószínűleg a legutolsó kihívás is, amellyel valaha is számolnunk kell.

– Nick Bostrom

A svéd (Niklas Boströmm néven született) filozófus-író-kutató fő tudományterülete a mesterséges intelligencia. Intézetigazgató az Oxfordi Egyetemen, több, mint 200 publikációt írt, Szuperintelligencia című könyve pedig New York Times bestseller volt.

7.

Vannak, akik szerint a számítógépek soha nem mutathatnak valódi intelligenciát, bármilyenek is legyenek. Számomra azonban úgy tűnik, hogy ha az emberekben a nagyon bonyolult kémiai felépítésű molekulák képesek úgy működni, hogy intelligensekké tesznek bennünket, akkor a hasonlóan bonyolult elektronikus áramköröket tartalmazó számítógépek ugyancsak intelligens működést tanúsíthatnak. Ha viszont intelligensek, akkor még náluk is bonyolultabb és intelligensebb számítógépeket tudnak tervezni.

– Stephen Hawking

Hawking az egyik legnépszerűbb, legpopulárisabb tudós volt, és milliók gyászolták, mikor tavaly elhunyt. A motoros neuronbetegségben szenvedő tudós, bár a teste felett semmiféle kontrollt nem volt képes gyakorolni évtizedek óta, szellemi munkásságával örökre nyomot hagyott a világban. Akárcsak Einstein, ő is részese lett a populáris kultúrának – hiszen munkássága a laikusoknak is szólt.