400 orosz zsoldos utazott Venezuelába Madurót megvédeni, a Reuters információi szerint

Az orosz védelmi minisztérium és a venezuelai tájékoztatási minisztérium nem válaszolt a zsoldosok jelenlétét firtató kérdésekre

A Kremlhez közeli orosz zsoldoshadsereg tagjai érkeztek Venezuelába az utóbbi napokban, hogy megerősítsék Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök védelmét – jelentette pénteken a Reuters brit hírügynökség a zsoldosokhoz közeli forrásokra hivatkozva.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, amit az amerikai kontinens országainak a többsége, élükön az Egyesült Államokkal, támogatásáról biztosított. Moszkva ezzel szemben továbbra is Madurót tekinti az ország legitim vezetőjének.

Erről itt írtunk bővebben: A venezuelai ellenzék vezetője, amerikai támogatással kiáltotta ki magát ideiglenes elnöknek

A Reutersnek nyilatkozó Jevgenyij Sabajev, az egyik oroszországi kozák szervezet vezetője (atamánja) azt mondta: tudomása szerint mintegy 400 orosz zsoldost számláló kontingens tartózkodik Venezuelában. Más források kis csoportokról számoltak be.

Az orosz védelmi minisztérium és a venezuelai tájékoztatási minisztérium nem válaszolt a zsoldosok jelenlétét firtató kérdésekre. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: “Nincsenek ilyen értesüléseink”.

Sabajev az orosz biztonsági kapcsolataira hivatkozva azt mondta, hogy a kontingens a hét elején, egy-két nappal a venezuelai ellenzéki tüntetéshullám kirobbanása előtt repült Venezuelába.

A zsoldosok a Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktív Wagner katonai magánvállalkozáshoz köthetők, amelyet széles körben a Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként emlegetett Jevgenyij Prigozsin orosz oligarchával hoznak összefüggésbe.

Sabajev közlése szerint a zsoldosok két charter repülőjárattal először a kubai fővárosba, Havannába repültek, onnan pedig menetrendszerinti járatokon tovább Venezuelába. A kozák atamán leszögezte: a zsoldosok Maduro védelme érdekében vannak ott.

A Reuters egy másik forrása azt mondta, hogy már tavaly érkeztek orosz zsoldosok Venezuelába, de akkor a májusi elnökválasztás miatt. A választást Maduro nyerte, de többek között az Egyesült Államok és az Európai Unió sem ismeri el az eredményt. A forrás ugyanakkor megerősítette, hogy a közelmúltban zsoldosok egy másik csoportja is érkezett a dél-amerikai országba.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a zsoldosok mozgósítása Maduro védelmével áll-e összefüggésben, a forrás azt mondta, hogy teljes mértékben. Hozzátette, hogy a zsoldosok nem Oroszországból, hanem más, harmadik országokból keltek útra, ahol korábban teljesítettek küldetést.

A Reuters repülésforgalmi adatokra hivatkozva közölte: több orosz gép is Venezuelába vagy térségébe repült az utóbbi hetekben, de egyikről sem bizonyítható, hogy közük van a zsoldosokhoz. A Reuters három repülőt említett, amelyek decemberben Caracasba repültek: egy Antonov-124-os és két Iljusin-76-os teherszállítót.

A BBC brit műsorszóró orosz nyelvű szolgálata a minap értekezett arról, hogy Moszkvának dollármilliárdokra rúgó érdekeltségei vannak a dél-amerikai köztársaságban. Moszkva már röviddel a jelenlegi elnök elődje, Hugo Chávez hatalomra jutását követően elkezdte támogatni a venezuelai baloldali populista rendszert. Cserébe kiterjeszthette ottani érdekeltségeit, elsősorban az olajipar, a hadiipar és a fegyverexport területén – mutatott rá a BBC.