300 ezer nem létező migráns után is felvették a támogatást. Brüsszel perkált az adófizetők pénzéből

 

El nem ké­szült út, fe­les­le­gen meg­ren­delt ta­ka­rók. Az ugan­dai tiszt­vi­se­lők pedig sok min­dent el­lop­tak a rak­tá­rak­ból – állt az OLAF je­len­té­sé­ben.

Botrányos történetről írt a Wochenblick. Ugandában már körülbelül 1,4 millió “menekült” gyűlt össze, több mint bármely más afrikai országban.Az ENSZ menekültügyi szervezete, 2016-ban 125 millió, tavaly 200 millió dollárt utalt át számukra. Ennek az összegnek az oroszlánrészét az EU, Németország, az Egyesült Királyság és az USA adta össze.

Az nem világos, hogy hogyan, de kiderült, hogy a helyiek 300 ezer nem létező migránssal is számoltak, a még nagyobb támogatás reményében. Az ügyben elkezdett nyomozni az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal is és érdekes dolgok derültek ki.

Az ugandai kormányzat egyes tagjai és hozzátartozóik részint kormányzati, részint nem kormányzati szervezeteket és vállalatokat alapítottak, majd kölcsönösen munkákat rendeltek meg egymástól, amelyek egy részét csak papíron végeztek el.Ez azért volt lehetséges, mert – az ENSZ iránymutatásaival ellentétben – az Ugandai Menekültügyi Minisztérium osztotta szét a projekteket.

Egy logisztikai cég például azért kapott 8 millió dollárt, hogy több mint 1200 km hosszú utat építsen a menekülttáborok ellátására észak-Ugandában. Az erre a célra létrehozott, ám a feladatra teljesen alkalmatlan vállalat használhatatlan útépítő berendezéseket rendelt meg, amelyeket azután a félkész út szélén hagytak. Maga az út pedig nem készült el.

A részint nem létező migránsok számára 6,5 millió dollár értékben hatalmas mennyiségű olyan termék érkezett az ugandai raktárakba, amelyeket senki sem használt fel. Például 288 ezer takaró vagy 50 000 talicska /!!/. Egyéb árukat pedig ugandai tisztviselők egyszerűen elloptak a raktárakból – állt az OLAF jelentésben. 15 000 szolár lámpa /!!??/ és közel 30 000 női egészségügyi betét hiányzott az elszámolásnál.

Alighanem az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pontosan tudta, hogy Afrikában ezek “járulékos veszteségek”, mindenesetre azt nyilatkozta, hogy “korrekciós intézkedéseket tett.”