22 év után ismerte el a pedofil: megölte a hatesztendős kislányt, nagyon ravasz módon bírták vallomásra

Az első perctől gyanakodtak a férfira, de nem volt bizonyíték. Beismerő vallomása most pontot tehet a brutális gyilkossági ügy végére.

Sorsfordító fejlemény történt az 1990-es évek egyik leghírhedtebb gyermekgyilkossági ügyében! Egy börtönben ülő férfi állítja: 1996. december 26-án ő ölte meg a coloradói gyermekszépségkirálynőt, JonBenét Ramsey-t, akinek a holttestére családi házuk pincéjében találtak rá. A tragédiával először a lány anyját, majd bátyját, végül az apját vádolták, ám kellő bizonyíték hiányában nem született ítélet.

1755028_gary-oliva3.jpg

JonBenét hatévesen már híres volt, szépségversenyeket nyert. Gary Oliva (balra) már korábban felfigyelt rá

Ám huszonkét évvel a tragédia után most megoldódni látszik az ügy. A börtönben ülő, 45 éves amerikai férfi, Gary Oliva levélben vallotta be: ő ölte meg a kislányt! A Daily Mail megszerezte az iratot, amelyeket Oliva egykori diáktársának, Michael Vailnek címzett, s amelyben beszámolt tettéről.

„Láttam, ahogy megcsúszik, s széthasad a feje, végignéztem a halálát. Baleset volt.”, áll a levélben. Olivát 2016-ban tartóztatták és csukták le tíz évre, miután 335 darab, gyermekekről készült pornográf felvételt találtak a telefonján. A legfiatalabb fotóalany mindössze hat- éves volt. Éppen annyi, mint amennyi JonBenét a tragédiakor.

1755032_tk3s-20060624-jbr-a09-004.jpg

Először a családban keresték JonBenét gyilkosát, anyját, apját (jobbra), illetve bátyját, Burke-öt (kis képen a kislánnyal) is gyanúsították

„Sosem szerettem annyira senkit, mint JonBenétet. Kérlek, higgy nekem. Senkihez sem hasonlító gyermek volt”, írta egykori osztálytársának Oliva, akit egy ideje már gyanúsítottként tartottak számon, 2000-ben le is tartóztatták, ám nem találtak DNS-egyezést a helyszíni mintával.

„Teljesen megváltoztatott engem, minden gonoszt kiűzött belőlem. Csak egy pillantás a gyönyörű arcára, a ragyogó bőrére, az isteni testére – és rájöttem, milyen rémes dolog gyermekek életét kioltani. Az én hibámból halt meg, de baleset volt.”

1755034_pinceablak-getty.jpg

Ezen az ablakon mászhatott be a házba a kislány gyilkosa, aki végül a pincében végzett brutálisan a gyermekkel © Getty Images

Oliva már egy ideje levelezett Michael Vaillel, akinek régóta célja volt lebuktatni őt. A férfi a Daily Mailnek elárulta: az első pillanattól kezdve Olivára gyanakodott.

– Azon az estén, 1996. december 26-án felhívott engem. Zokogott és azt mondta: bántott egy kislányt. Mikor másnap megláttam JonBenét halálát a címlapokon, rögtön tudtam, ő tette. Most már írásos bizonyítékom is van – szögezte le a férfi. A rendőrség vizsgálja a dokumentumot.

Családtag vagy betörő a tettes?

Számos teória született a kislány halálát illetően, akinek holttestéről kimutatták: a gyilkosság előtt megerőszakolták és betörték a koponyáját. Az egyik szerint a gyilkosságot JonBenét autista bátyja, az akkor nyolcesztendős Burke követte el. Korábban bántalmazta már őt, egy alkalommal golfütővel arcon vágta, s húga nemi szervét is többször megsebesítette. A szülők menteni akarták a fiút, az apa egy garrotte nevű kivégző eszközt ácsolt össze, egy lécre fektette és kötötte a lányt, így ujjlenyomat hagyása nélkül tudták volna mozgatni a holttestet. Az anyuka rendőrségi bejelentése szerint ugyanis a kislányt váltságdíj fejében elrabolták. Az édesanya 2006-ban, a halálos ágyán azt vallotta: a férje erőszakolta és gyilkolta meg a lányt. Bizonyítékok híján nem ítélték el az apát. 2006 augusztusában egy 41 éves általános iskolai tanár, John Mark Karr tett vallomást, miszerint bedrogozta, megerőszakolta, majd megölte a kislányt, de erre sem volt bizonyíték.

Maddie-t máig hiába keresik

A 2007-ben eltűnt brit kislány, Madeleine McCann esete máig rejtély. Maddie nem sokkal a negyedik születésnapja előtt tűnt el egy portugáliai apartmanból. Szülei állítása szerint elrabolták őt, ám a nyomozás eredményei szerint a kislány meghalt a házban, ezután vitték el onnan. Négy hónappal később megtalálták Madeleine vérnyomait bérelt kocsijukban. Az édesanyát gyanúsítottá nyilvánították, ám az ügyet azóta sem zárták le.

1755030_tk3s-mccann-kidnap002.jpg

Tavaly júliusban egy skóciai nyaralás kezdetén veszett nyoma a hatéves Alesha MacPhailnek. Néhány órával később találták meg holtan, a vizsgálat szerint megerőszakolták, majd meggyilkolták. Egy 16 éves fiút vádolnak a tettel, ő ártatlannak vallja magát.