2060-ra az iszlám lesz a legnagyobb vallás Németországban

A német katolikus és evangélikus egyházak főleg a következő évtizedek egyháziadó-bevételeire voltak kíváncsiak:, de a kutatás azonban arra is rámutatott, hogy 2050-ig megfeleződik a németországi katolikusok és evangélikusok száma.

A freiburgi egyetem tanulmánya, amelyet a német katolikus püspöki kar és az evangélikus egyház rendelt meg, arra mutat rá: 2060-ra feleannyi katolikus és evangélikus lesz csak Németországban, mint most.

A csökkenés az egykori NDK területén a legdrasztikusabb: a keletnémet tartományokban, amelyeknek összességében ma tizenhat millió lakosa van, összesen másfélmillió keresztény maradna csak.

A volt NDK területén ma is már az ateizmus a legnagyobb „vallás”.

De egész Németországban jelentősen vissza fog esni a keresztények száma: alig több, mint húszmillió katolikus és evangélikus fog maradni az országban. Mivel 2050-ig – egy amerikai kutatás szerint – megduplázódik a németországi muzulmánok száma, az iszlám válhat a legnagyobb vallássá a külön kezelendő katolikusok és evangélikusok előtt.

Csökkenő hívek = kevesebb pénz

A német katolikus és evangélikus egyház számára a csökkenés főleg anyagi szempontból problematikus, ugyanis a kilépések miatt az egyházi adóból származó bevételek is csökkeni fognak. 2060-ig a freiburgi tanulmány szerint a két keresztény egyház a vásárlóerejének több mint felét fogja elveszteni.

Bernd Raffelhüschen közgazdászprofesszor azt javasolja ezért a katolikusoknak és evangélikusoknak: elsősorban a jobbmódú rétegek között kéne misszionálni, mert az onnan származó egyházi adóbevételek fontosabbak, mint a szegényebb rétegek befizetései.

München érseke, Reinhard Marx a csökkenésről szóló számokat szintén „misszionálásra való felhívásként” értékelte.

A kutatás összefoglalója itt olvasható németül.

FOTÓ: A frankfurti Nuur-mecset / Wikimedia Commons