11 katasztrófa, ami kipusztíthatná az emberiséget: szerintetek melyik fog bekövetkezni?

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Az Ausztráliát zsinórban sújtó, látszólag soha véget nem érő természetei katasztrófák sora, a Fülöp-szigeteken kitört Taal vulkán és a Kínában egyre erősödő koronavírus megihlették a The Sun egyik újságíróját.

April Roach 11 pontban foglalta össze, hogy milyen természeti katasztrófák pusztíthatják ki akár egy szempillantás alatt is az emberiséget.

A lista érdekessége, hogy a várható szerencsétlenségek helyszínei közül több is kedvelt turistacélpont, ami még inkább növelheti az áldozatok számát.

A Yellowstone szupervulkán kitörése

A Yellowstone Nemzeti Park egy 70 kilométer széles szupervulkán tetején helyezkedik el. A gigavulkán tudósok szerint már háromszor biztosan kitört, legutóbb 640 ezer évvel ezelőtt. Mivel a vulkán jelenleg is aktív, bármikor bekövetkezhet egy újabb kitörés, ami az Egyesült Államok nagy részét, és világszerte ötmilliárd embert halálát okozná.

A szupervulkán várható kitörését már több filmben is bemutatták, ezek közül a legissertebb talán a 2012 című katasztrófafilm pár perces jelenete volt:

A Toba-tó szupervulkánja az indonéziai Szumátra szigetén

A Toba-tó a világ legnagyobb vulkáni eredetű tava, mely egy hatalmas kráter tetején helyezkedik el. Az alatta elhelyezkedő szupervulkán a feltámadás szakaszában van, így idővel egyáltalán nem lepné meg a szakértőket, ha kitörne. A másnéven ‘Elfelejtett szupervulkán’ pusztítását megsokszorozná, hogy mivel egy szigetország területén helyezkedik el, vélhetően hatalmas szökőár is kialakulna a kitörést követően.

Hilina Slump

A 12-20 ezer köbkilométeres földdarab Hawaii legnagyobb szigetén helyezkedik el, a Kilauea-vulkán déli részén. Egyes mérések szerint a sziget többi részével ellentétben a hatalmas földdarab évente 10 centimétert halad dél felé, a vándorlás pedig idővel felgyorsulhat. Hasonlóra legutóbb ezen a környéken 120 ezer éve volt példa, akkor a hatalmas földcsuszamlásoktól kialakult cunami hullámai meghaladták a 400 méteres magasságot is.

Megahurrikánok

Az 5-ös erősségű Isaac hurrikán miatt 50 ezer ember hagyta el otthonát még 2012-ben, hét évvel korábban pedig a Katrina tarolta le az Egyesült Államok déli részét. Az éghajlatváltozás feltehetően kedvez az ilyen méretű viharok kialakulásának, így egyre több megahurrikán kialakulása várható a jövőben, egyre súlyosbodó következményekkel.

Szent András-törésvonal

A Kalifornián 1200 kilométer hosszan keresztülhúzódó Szent András-törésvonal szintén többször okozott már a múltban is hatalmas pusztítást. Ráadásul az Egyesült Államok Földtani Intézete szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a törésvonal mentén 8-as erősségű földrengés alakuljon ki, melynek következtében a mélyben elhelyezkedő tektonikus lemezek eltolódása kataklizmát okozhat.

Chilei földrengés

Nemcsak Kaliforniában, de Dél-Amerikában is komoly esélye van egy pusztító erejű földrengésnek. Szakértők szerint az ország Coquimbo nevű régiójában figyelhető meg egyre fokozódó szeizmikus aktivitás, mely az évszázad végén egy hatalmas földrengésben csúcsosodhat ki. Ezt követően a környék élővilágát hatalmas szökőár tizedelheti meg.

Tengerszint-emelkedés

A legfrissebb előrejelzések szerint az óceánok szintjének folyamatos emelkedése miatt 2100-ra mintegy 300 millió embernek kell majd elhagynia otthonát. A leginkább érintett országok az Egyesült Államok keleti és nyugati partja, Kína, Thaiföld és Vietnam. Ezeknél is rosszabb sors vár a Maldív-szigetekre, amit az évszázad végére várhatóan teljesen elnyel az óceán.

Karibi cunami

A Las Palmas szigetén található vulkánt a tudósok instabilnak tartják. Akadnak olyan vélemények is, melyek szerint a tűzhányó egyik szárnya idővel a víz alá kerülhet, így egy esetleges kitörés esetén fokozódna a kialakuló szökőár erőssége, ami legnagyobb eséllyel a Karib-szigetekre lecsapva végezne hatalmas pusztítást.

Gigantikus napvihar

2012 júliusában éppen csak elkerülte egy óriási napvihar a Földet. Legutóbb 1859-ben érte el hasonló erősségű napvihar bolygónkat, de akkor még nem volt internet és eletromos áramot sem használt az emberiség. Ha most egy ilyen méretű napvihar lecsapna a bolygóra, jó eséllyel megbénulna a teljes távközlés, és megsemmisülne az egész internet.

Aszteroida-becsapódás

A tudósok szinte egyöntetű véleménye szerint a dinoszauruszok kihalását egy nagyméretű aszteroida becsapódása jelentette. Akármennyire is fejlett az emberiség a dinókhoz képest, minden bizonnyal velük is végezne egy méretes meteor. A tudomány jelenlegi állása szerint nem ismerünk olyan aszteroidát, ami veszélyt jelentene a bolygónkra. Legközelebb 2028-ban a 1997XF11 jelű gigantikus kődarab halad el mellettünk, de még ez is biztonságos távolságra a Földtől.

Vírus

2012-ben az ebola 12 ezer embert ölt meg világszerte, és alig egy hónap alatt több földrészen is felbukkant. A rengeteg és gyors utazás felgyorsíthatja a különböző kórokozók terjedését. Szakemberek szerint csak idő kérdése, hogy mikor üti fel a fejét egy olyan vírus, ami világszerte komoly pusztítást okozna.

Forrás

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Oszd meg a cikket ismerőseiddel