10 tény a feketék muzulmán arabok általi rabszolgaságba ejtéséről

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

1. A rabszolgaságba ejtett emberek száma

A muzulmán arab kereskedők által rabszolgává tett afrikaiak számát 10 és 20 millió közé teszik.

2. Az muzulmán arabok genetikai háborút folytattak

Hogy ne tudjanak szaporodni, tíz – 8 és 12 év közötti – fekete fiúból hatnak teljesen eltávolították a herezacskóját és a péniszét.

„A 10. század elején a bagdadi kalifának 7000 fekete és 4000 fehér eunuchja volt a palotájában.”

3. Az arab rabszolga-kereskedelem ösztönözte az arab rasszizmust a feketék iránt

Az arab nem egy rassz, hanem inkább egy olyan gyűjtőfogalom, mint az „amerikai”. Kezdetben kölcsönös tisztelet volt a feketék és a világosabb bőrű arabok között. Azonban a rabszolga feketék iránti igény és az iszlám növekedésével együtt nőtt az afrikaiak iránti rasszizmus is.

4. Az arab rabszolgatartók megerőszakolták a nőket

A [saría] törvény egy muszlim rabszolgatartót felhatalmaz rabszolganőjének szexuális élvezetére. A háremeket afrikai nőkkel pakolták tele, akiknek ki kellett hordaniuk fogva tartóik gyerekeit. Az afrikai nők ilyetén meggyalázása közel 1200 éven át tartott.

5. Az arab rabszolgakereskedelem kikövezte az utat az európai rabszolga-kereskedelemnek

A portugálok kezdetben közvetítők voltak az arab rabszolgakereskedők között. Rengeteg aranyat szereztek az elfogott afrikaiak szállításából két kereskedelmi állomás között az Atlanti-óceánon keresztül.

6. Az arab rabszolga-kereskedelem robbantotta ki az egyik legnagyobb rabszolga-lázadást a történelemben

A zandzs-felkelés Bászra (mai Dél-Irak) közelében tört ki és 15 éven át tartott (i. u. 869-883). A felkelést az afrikai rabszolgákkal a sólepárló mocsarakban történő durva bánásmód váltotta ki, melyben végül 500 ezer rabszolga és szabad ember vett részt.

7. Az arab rabszolgatartók nem tanították az iszlámot a feketéknek, hogy igazolni tudják a rabszolgasorba hajtásukat.

Néhány történész szerint az iszlám megtiltotta a szabadon született muszlimok rabszolgasorba döntését. Ezért az arab rabszolgatartóknak nem állt érdekükben, hogy áttérítsék az iszlámra az afrikaiakat. Csak a rabszolgák gyerekei vagy nem muzulmán háborús foglyok válhattak rabszolgává, egy szabadnak született muszlim viszont soha.

8. Az időtartam

Az iszlám/arab rabszolga-kereskedelem a leghosszabb, mégis a legkevésbé ismert a két rabszolga-kereskedelem közül. Az európai transzatlanti rabszolga-kereskedelmet 700 évvel megelőzi. Néhány tudós azt állítja, hogy az iszlám/arab rabszolga-kereskedelem egészen az 1960-as évekig folytatódott. Ugyanakkor Mauritániában a rabszolgaságot csak 2007 augusztusában kriminalizálták.

9. Az arab rabszolga-kereskedelem nagyobb felfele irányuló mobilitást engedett meg, mint az európai.

Dokumentáltak afrikai rabszolgák felszabadításáról szóló eseteket. Néhányan hadseregparancsnokok vagy költők lettek.

10. Az arab/iszlám rabszolga-kereskedelem nem csak Afrikára vagy bőrszínre korlátozódott.

Az egyik legnagyobb különbség az iszlám/arab és az európai rabszolga-kereskedés között az volt, hogy a muszlim arabok mindenféle rasszból szedték áldozataikat. A 9. és 10. század folyamán a legtöbb rabszolga európai volt.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel