​Tudtad? Ma is fogadhatnak örökbe meleg párok gyereket Magyarországon – Interjú egy meleg apukával

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

 

A legtöbb dolog, amiért a Pride-on demonstrálnak, gyakorlatilag teljesen felesleges, mert ilyen vagy olyan formában, de a felelős homoszexuális párok már most élni tudnak a lehetőségek legtöbbjével.  Egyik ilyen hangoztatott dolog, a gyermekek örökbefogadásának joga. 

Én például nem tudtam. Itt egy szuper érdekes interjú Rózsa Krisztián pszichológussal, meleg szülővel.

Se a szélesebb nagyközönség, de még maguk a melegek sem szokták tudni, hogy nálunk jelenleg is teljesen legálisan fogadhat örökbe gyereket homoszexuális. A félreértést az okozza, hogy meleg pár nem jelentkezhet gyerekért, egyedülálló állampolgár viszont igen, függetlenül attól, hogy mi a szexuális orientációja.

A rendszer az érintett szerint is elég jól működik, hiszen Rózsa azt mondja, nem tud egyetlen olyan esetről sem, amikor egy jelentkezőt a meleg volta miatt utasítottak volna el. A dolog ráadásul egészen gyorsan zajlik, jó esetben pár hónap alatt már az örökbefogadóknál is lehet a gyerek, aki jellemzően 2-3 éves és roma. Rózsa pár éve workshopokat is szervez a témában, éppen azért, mert a leginkább érintettek is rosszul informáltak.

Egy másik dolog a házasságuk és az öröklés lehetősége, amiknek a jogi környezetei, a  megfelelő végrendeletekkel, hivatalos felhatalmazásokkal és szerződésekkel elérhető. Csupán megfontoltan, előre tervezve, időben kell meghozni a döntéseket.

Az interjúalany szerint Magyarországon néhány száz “szivárványcsalád” élhet. A teljes interjú cikk is elolvasható:

„Én heteró szülőkkel nőttem fel, mégis meleg lettem”

Interjú a melegek örökbefogadásáról! Nem közismert, hogy melegeknek is joga van örökbe fogadni Magyarországon. A téma nemrég a választási kampányban is felmerült. Rózsa Krisztiánnal beszélgetek, aki pszichológusként, melegjogi aktivistaként és örökbefogadó szülőként is képben van.

– Mesélj magadról!

– Pszichológus vagyok, az Affirmatív Pszichológiai Műhelyben dolgozom. Ez olyan szemléletet közvetít, ami a melegek teljes elfogadását szorgalmazza. Ahogy a melegség lélektanával foglalkoztam, egyre közelebb kerültem a szülőség témájához, illetve a saját szülői álmaimhoz. Mivel magam is információhiánnyal szembesültem, ezért arra jutottam, másoknak is szükségük lehet ezen a területen segítségre. A Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik vezetője vagyok, a meleg közösségen belül, illetve kifele, szakmai fórumokon is tartunk előadásokat. Másfél éve magam is örökbefogadó szülő vagyok. Párom munkája miatt nemrég Norvégiába költöztünk, de online illetve hazalátogatásokkor igyekszem fenntartani az otthoni tevékenységemet.

– A melegeknek eszerint joga van Magyarországon örökbefogadásra?

– Egyedülállóként szexuális orientációtól függetlenül lehet örökbe fogadni gyereket. Viszont a meleg pár hiába él akár bejegyzett élettársi kapcsolatban, jogilag mindig csak az egyikük lesz az örökbefogadó.

– Az alkalmassági vizsgálaton nézik a szexuális orientációt? Nehéz melegként megszerezni a határozatot?

– Tilos a szexuális orientáció miatt diszkriminálni, ezért nem zárhatják ki a jelentkezőt. Nem ismerek olyat, akit meleg volta miatt utasítottak el. A gyakorlatban ugyanaz érvényes, mint az egyedülállókra: ha van partnere, az alkalmasságnál őt is vizsgálják a környezettanulmányon és a pszichológusnál. A tanfolyam az élettársnak nem kötelező, de elvégezheti ő is. Mi egyébként a saját örökbefogadásunk során mintegy tizenöt hivatali emberrel kerültünk kapcsolatba, és senkivel sem volt problémánk. Nyugaton már elfogadottabb, hogy a szexuális orientáció nincs összefüggésben a szülői képességekkel.

– Előfordulhat, hogy valaki eltitkolja meleg voltát az alkalmasságon?

– Ezt így nagyon nehéz megtippelni. Talán egy lány könnyebben átvághatja a rendszert, de az egyedülálló férfi jelentkező nagyon kevés. Őket valószínűleg alaposabban kikérdezik a motivációjukról, családi állapotukról, így hamarabb kiderülhet. Azt gondolom, ma Magyarországon férfiként sokkal inkább kell bizonyítani, hogy rátermett vagy a szülőségre.

– Milyen gyereket kaphatnak?

– Nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy a melegek elfogadóbbak a gyerek egészségi állapotát, származását tekintve. Akiket ismerek idehaza, mind 2-3 éves roma gyereket kaptak az országos listáról (ide azok a gyerekek kerülnek, akiket a megyéjükben nem sikerült örökbe adni). Nekünk egy kétéves, roma származású kisfiút ajánlottak fel, kisebb egészségügyi problémákkal, akiről már nálunk derült ki, hogy hallássérült. Nem azért kaptuk meg, mert hallássérült, ezt a rendszer nem vette észre, egyszerűen a roma volta miatt volt kevesebb jelentkező rá. Az ismerőseink viszont mind egészséges gyereket fogadtak örökbe.

– Mennyi a várakozási idő?

– Akiket ismerek, mind nagyon rövid idő alatt kaptak gyereket, mi kilenc hónapot vártunk. Persze olyan is akad az ismerőseim között, aki nem került sorra a határozat érvényessége alatt. Fontos hangsúlyozni, hogy nem a melegekkel diszkriminatív a rendszer, hanem általában az egyedülállókkal szemben.

– Hány meleg örökbefogadót ismersz?

– Öt családot és 3-4 várakozót.

– Mennyire van igényük a hazai melegeknek az örökbefogadásra? Általában, mennyire akarnak gyereket?

– Mi 3-4 éve szervezünk workshopokat a melegek örökbefogadása témájában. A saját közösségünk, a melegek az egyik célcsoport. Ők maguk sem tudják, hogy ez lehetséges. Sokan azt gondolják, hogy ez tiltott. Sokan meg tudják, hogy nem tilos, de félnek, hogy sose kapnak gyereket. De fontos nekik a gyerekvállalás. Magyarországon feltehetően néhány száz szivárványcsalád élhet. Amerikában a leszbikus pároknak 40-50 százaléka nevel gyereket, a fiúpároknak 20-30 százaléka. Egy érdekes adat, hogy Dániában az örökbefogadó párok fele azonos nemű pár.

– Honnan van gyerekük az amerikai melegeknek?

– Változatos családformák léteznek Az egyik a társszülőség, mikor egy leszbikus nő vagy pár egy fiúpárral közösen vállal gyereket, a gyereknek ilyenkor 2-4 szülője van. Leszbikus nőknek sok lehetősége van, változatos apai szerepvállalással: spermadonor, nyilatkozattal elismert apa, vasárnapi apuka. Külföldön vasárnapi anyukára is van példa, mikor a nő megszüli, és az apák nevelik.  Több államban legális a béranyaság, dajkaanyaság, és persze a belföldi vagy nemzetközi örökbefogadás is opció.

– A téma a választási kampányban is előkerült. Gyurcsány Ferenc nyilatkozata bejárta a sajtót, hogy pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) támogatná a melegek örökbefogadását. Eszerint erre eddig is joguk volt.

– Amiről Gyurcsány beszélt, az arra vonatkozott, hogy párként is fogadhassanak örökbe, ne csak egyedülállóként, azaz a pár mindkét tagja a gyerek szülője lehessen jogilag. A DK ezt támogatta, de az MSZP nem vállalta fel, ezért végül nem nyújtottak be törvénymódosítási javaslatot.

– Hogy akkor jogilag két apja lenne a gyereknek?

– Azokban az országokban is, ahol engedélyezett a melegek gyermekvállalása, ott vagy párként fogadnak örökbe, vagy később „partner gyermekének örökbefogadása” címen rendezik a család jogi helyzetét. Nálunk ez nem adott egyelőre, ezen akart változtatni a DK és lehetővé tenni, hogy ahol a pár mindkét tagja azonos nemű, de párkapcsolatban élnek és mindketten szülőként élnek együtt a gyerekkel, ott jogilag is kapcsolódhasson a gyerek a nem-biológiai vagy nem-örökbefogadó szülőhöz.

– A ti gyereketeknek jogilag ki az anyja?

– Képzelt anyát jegyeztek be.

– Ha a meleg pár szakít, a másik félnek semmilyen joga nincs utána a gyerekkel kapcsolatban?

– Eddig így volt, de az új Polgári Törvénykönyv ad bizonyos jogokat az exélettársnak. Nem biológiai gyerek után is járhat láthatás vagy tartás szakítás után, ehhez legalább egy év együttélés kell. Ezt persze nem a melegek kedvéért módosították, hanem az egyre gyakoribb élettársi viszony miatt. Az viszont lényeges különbség, hogy egy heteró pár maga döntött úgy, hogy nem házasodik össze! A meleg párnak viszont nem is volt ilyen lehetősége.

– Térjünk vissza Gyurcsány elgondolására! A melegek örökbefogadása olyan téma ma Magyarországon, amivel szavazatokat lehet szerezni?

– Valószínűleg amennyi szavazót ezzel szerezni lehet, annak a többszörösét veszítheti el egy ilyen kijelentés miatt. Egyébként a Fideszen és a Jobbikon kívül valamilyen formában minden más parlamenti párt támogatja a melegek gyereknevelését.

– Milyen a magyar társadalom hozzáállása a melegek gyerekvállalásához?

– Nagyon nehéz mérni a melegekkel szembeni attitűdöt.  Bizonyos felmérések alapján ellenséges a hozzáállás, de rád mint húsvér emberre kevésbé mondják, hogy te ne vállalj gyereket. Azt szoktam mondani, hogy mérések szerint az emberek 3-8 százaléka meleg, tehát ha van 300 ismerősöd a Facebookon, akkor tíz biztos van köztük. Csak persze nem tudod róluk.

– Magyarul minden iskolai osztályban van egy.

– Igen. És ha a volt osztálytársad odaáll eléd, akit jól ismersz, hogy meleg vagyok és én szeretnék gyereket, akkor már sokkal támogatóbb az attitűd. A melegekről az emberek véleménye úgy általában negatív, de ha konkrét személyre kérdezel rá, ott támogatják. Ezen segítene, ha többen vállalnák nyilvánosan a melegségüket.  Valószínű, hogy társadalmi szinten a homofóbia jelentősen csökkenne, ha mindenki felvállalná magát. De persze az egyén számára ez bonyolultabb kérdés, és érthető az is, ha valaki a rejtőzködés mellett dönt.

– Melyek a fő ellenérvek, előítéletek a melegek gyerekvállalásával kapcsolatban?

– Az egyik, hogy a gyerek maga is meleg lesz. Erre azt tudom mondani, hogy én heteró szülőkkel nőttem fel, és mégis meleg lettem. A gyerek pszichoszexuális fejlődése nem mintaalapú. A szerelmed tárgyát nem a minta dönti el, legfeljebb az intimitás mértékét és kifejezését. Erre vannak kutatások, a meleg gyerekek aránya csak minimálisan magasabb a meleg szülők által neveltek között, és ez is azért van, mert liberálisabb közegben nő fel, nem szégyelli felvállalni.

A másik tévhit, hogy a meleg szülő majd szexuálisan molesztálja a gyereket. A homoszexualitás nem azonos a pedofíliával, a melegek is a felnőtthez vonzódnak.  Ennyi erővel egy heteró apuka sem teheti tisztába a kislányát, hisz legalább annyira vonzódik hozzá, mint én a fiamhoz.

– Hogy hat a gyerekre, ha például két apja van, de nincs előtte anyai minta?

– Ugyanaz történik, mint egy egyedülálló anya vagy apa által vezetett családban. A gyereknek nemcsak a szülők biztosítanak mintát, hanem a környezet felnőtt tagjai is. Egyedülálló anyuka fiúgyereke sem lányként nő fel. Ott sem csorbul a gyerek fejlődése, nem vákuumban cseperedik. A férfi és női szerep amúgy is képlékeny terület. Nincsenek százszázalékos női és férfi kvalitások. Vannak családok, ahol a feleség domináns meg határozott, vagy ő keres többet, ő vezeti az autót. Ott is sérül a gyerek? Ezen érdemes volna túllépnünk. Vannak szerepek, amelyek köthetők nemhez a társadalmi hagyományok alapján, de ezt ideje lenne felülvizsgálni.

– Kutatták ezt külföldön, hogy alakul az ilyen családokban felnőtt gyerekek fejlődése?

– Számos ilyen kutatást végeztek. Néhányuk nem talál jellemző eltérést az ilyen családokban nevelkedő gyerekeknél, de van olyan is, amelyik három területen találta különbözőnek ezeket a gyerekeket a heteroszexuális családokban növekedőkhöz képest: nyitottabbak, jobb tanulók, és kevésbé agresszívek. Az is igaz ugyanakkor, hogy több diszkrimináció éri őket a családformájuk miatt. A kutatások azonban azt is megállapítják, hogy ez nem terheli meg őket pszichésen, tehát nincs negatív következménye. Ha a család biztos hátteret tud nyújtani, az megfelelő erőforrás a negatív hatások ellen. Természetesen ezek az eredmények annak köszönhetők leginkább, hogy a gyereket nevelő azonos nemű párok rögösebb úton jutottak el a szülőséghez, motiváltabbak, egymással is együttműködőbbek.

– Ahogy elmondtad, egy meleg családban cseperedő gyereknek itthon rögtön három előítélettel is meg kell küzdenie: hisz ő roma, örökbefogadott, és melegek a szülei.

– Ez ennél komplexebb kérdés, hiszen egyébként intézetben vagy nevelőszülőknél nőtt volna fel. A gyereket arra kell felkészíteni, hogy a világ sokszínű. Ha ebben nő fel, nem fogja jobban zavarni a szülei melegsége, mint az, hogy örökbefogadott.

– Milyen ma egy meleg pár gyerekének lenni Magyarországon? Hogy lehet ezt kezelni óvodában, iskolában, játszótéren?

– Magyarországon melegként a gyerekvállalás sokkal nagyobb elfogadással jár, mint simán csak melegnek lenni. A szülőség erősebb csoporttagságot biztosít, mint a szexuális orientáció. Mi is ott ülünk a játszótéren, a mi gyerekünk is elesik a motorral, és sír a hazamenésnél. Az intézmények is egyre inkább tudják ezt kezelni, ahogy egyre több ilyen család van. De nálunk ott is jól kezelték, ahol mi voltunk az elsők.

– Mennyit tudjon ilyen esetben a gyerek a szüleiről? Mikor célszerű megmondani, hogy a szülei melegek?

– Erre szokták az örökbefogadást példának felhozni. Ugyanúgy a nulladik perctől kell mondani, a gyerek korának megfelelő nyelvezettel, ez legyen természetes dolog otthon. Ezt nem kell szégyellni, a titok lélektanilag mérgezőbb.

– El kell magyarázni a gyereknek, hogy a családok többségében egy apa meg egy anya van?

– Egy gyereknek mindenképpen az adja a biztonságot, ha érti a saját helyzetét a világban. Az viszont egyéni habitus kérdése, hogy a szülő mennyire hangsúlyozza, hogy mi mások vagyunk. Ahol az apa harminc évvel idősebb a feleségénél, ott mindig elmagyarázza a gyereknek, hogy az iskolában esetleg őt majd a nagypapának fogják nézni, és más családokban egyidősek a szülők? A gyerek fejében mi szülők vagyunk. Ha a szülő „rendben van” saját magával, a gyerek számára is biztonságot sugároz. Idővel meg majd érzi a gyerek, mikor, hol, kivel osztja ezt meg.

Krisztián néhány tanulmányt is kigyűjtött a témában, kommentben pedig szívesen válaszol további kérdésekre.

http://www.aifs.gov.au/cfca/pubs/papers/a145197/07.html

http://www.livescience.com/17913-advantages-gay-parents.html

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/children-in-gay-adoptions-at-no-disadvantage-8518004.html

http://www.rtbf.be/info/societe/detail_en-flandre-la-moitie-des-enfants-belges-adoptes-le-sont-par-des-homosexuels?id=7912446

http://thechart.blogs.cnn.com/2013/03/21/no-evidence-same-sex-marriage-harms-children-docs-say/

http://www.szivarvanycsaladokert.hu/

 

 

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel